När Anders Nyberg och hans fru kom hem från nyårsfirandet var sovrummet tömt på värdesaker. Foto: Chris Anderson

Tjuvar går fönstervägen

Medan Anders och Birgitta firade nyår hos vänner slog inbrottstjuvarna till. Bara sedan i julas har det gjorts 20 inbrott i Sollentuna. En gemensam nämnare är olarmade sovrum och fönster som tjuvarna helt enkelt lyfter ur karmen.

  • Publicerad 18:48, 19 jan 2014

Redan i hallen anade Anders och Brigitta Nyberg att det var något som inte stämde.

De hade kommit hem sent efter nyårsfirandet hos vännerna och kände att det var ovanligt kallt i huset.

– Jag frågade Anders om han hade stängt av pannan, berättar Birgitta.

När de kom in i sovrummet fick de förklaringen. På den bäddade sängen låg innehållet i upp- och nervända byrålådor, och i fönsterkarmen gapade ett stort hål där rutan brukar sitta.

– De hade lyft ur hela fönsterkassetten, berättar Anders.

Tjuvarna fick med sig en del smycken från sovrummet, bland annat ett fint armband, till ett värde av omkring 20 000 kronor. Men de vågade inte gå in i resten av huset på grund av larmet.

– Det känns olustigt att de har rotat bland våra privata saker, säger Anders som vill ge en eloge till polisens tekniker som var på plats redan på nyårsdagen.

Sedan jul har det skett 20 inbrott i Sollentuna, alla mer eller mindre enligt samma tillvägagångssätt.

– Norrviken har varit särskilt drabbat, men även Viby. Tjuvarna går in i sovrummet eller på övervåningen där de flesta inte har larm, och så bryter de upp ett fönster – eller plockar ut hela fönsterkassetten, säger Curt Anlund vid närpolisen i Sollentuna.

Han råder alla att inte förvara värdesaker i utrymmen som inte är larmade.

Att lyfta ut hela fönstret utan någon större åverkan är lättare än man kan tro.

– De flesta äldre fönster är inte säkrade bakåt. Det är bara att pilla bort listerna med en skruvmejsel, de sitter ofta bara fast med en häftklammer. I mitten av 2000-talet började fabrikanterna göra dem säkrare, förklarar Christer Nyman som är vd på Glasjouren i Storstockholm.

Det var han som ryckte ut till Anders och Birgitta för att laga deras fönster efter inbrottet. Liksom hos många kunder som varit utsatta för inbrott säkrade han deras fönster med ett enkelt ingrepp.

– Man lägger en silikonförsegling som limmar fast glaset i karmen, då är det väldigt mycket svårare att få ut kassetten.

Särskilt dyrt är det inte heller.

– Beroende på storleken kostar det 100–150 kronor per fönster. Tyvärr är det inte många som tänker på att göra det förrän efter att de har haft inbrott, säger Christer Nyman.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bristande brandskydd på grundskola

Nyheter Måste åtgärdas senast till lucia i år Brandkåren Attunda gjorde i höstas ett tillsynsbesök på Stockholm International Academy Häggvik och fann flera brister i brandskyddet. Nu ska skolan rätta till bristerna.torsdag 2/12 6:40

Kvinna åtalas – bar rakblad som vapen

Nyheter Misstänks för brott mot knivlagen En kvinna från Tureberg åtalas för brott mot knivlagen. Det var i slutet av oktober som hon greps på allmän plats, närmare bestämt i Malmparken. Hon hade ett rakblad på sig trots att det inte var...torsdag 2/12 5:20