Häggvik. Här, vid stationen, slog tjuvar till mitt i natten. Men de stoppades av att ett vittne såg dem.

Tjuvar försökte såga loss katalysatorn på bil i Häggvik

Två gärningsmän försökte stjäla katalsatorn på en parkerad personbil vid stationen i Häggvik natten till torsdagen.

  • Publicerad 10:30, 30 apr 2021

Ett vittne såg männen och ringde polisen strax efter klockan 02.30 på natten. När de misstänkta tjuvarna fick syn på vittnet sprang de iväg från parkeringen i riktning mot Minervavägen.

Polisen kom till Häggvik och sökte efter männen. En hundpatrull deltog i sökandet, men de misstänkta tjuvarna kom undan.

Männen hade ställt upp bilen och de hade påbörjat att såga av ett rör under den.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om att polisen har sett en klar ökning av stulna katalysatorer den senaste tiden.

Svindyr metall gör att katalysatorstölderna ökar dramatiskt

– Tänk på var du parkerar, belysning och möjligheten att upptäcka en eventuell tjuv, exempelvis larm, var tips som Daniel Wilhelmsson, kommunpolis i LPO Sollentuna, kom med då för att slippa bli bestulen på katalysatorn.

Polisen vill ha hjälp

Polisen misstänker att internationella brottsnätverk ligger bakom de flesta av brotten. Den största mängden av stöldgods förs utomlands, för att sedan demonteras då det går att utvinna ädelmetaller så som palladium, platina och rodium. Rodium är flera gånger dyrare än guld.

Tjuvarna jobbar ofta snabbt så polisen efterlyser allmänhetens hjälp. Brottet kan ske var som helst, när som helst. Det kan vara mitt på ljusa dagen och se ut som att någon bara mekar med sin bil. Enligt uppgift till Mitt i ska tjuvar tidigare ha försökt stjäla katalysatorer dagtid på parkeringarna i Häggviks handelsplats.

Var uppmärksam och kontakta polisen, antingen via 112 om brottet är pågående eller via 114 14 om du observerat något, uppmanar polisen.

Därför ökar stölderna

Att katalysatorer stjäls beror på de ädelmetaller som är nödvändiga för den katalytiska avgasreningen.

Katalysatorer kan innehålla platina, palladium och rodium.

Även om mängderna är väldigt små är det lönsamt för tjuven då exempelvis rodium är en väldigt dyr ädelmetall – dyrare än guld.

Visa merVisa mindre

Vistelseförbud kan införas om för många samlas

Nyheter "Nu har vi möjligheten att stänga av om det behövs" Precis som i fjol ska hjärtan och popup-parker påminna Sollentunaborna om att hålla avstånd i sommar. Nytt för i år är att kommunen också kan införa vistelseförbud och stänga av platser om för många...tisdag 11/5 13:15

91 sexköpare gripna i Stockholm – på en vecka

Nyheter Stor insats mot människohandel Förra veckan greps och bötfälldes inte en. Och inte två. Utan 91 köpare av sexuella tjänster i Stockholm.tisdag 11/5 13:00