En polare till Lasse Larne har gjort skylten "Oljebryggans hjältar" som hänger ovanför grinden på bryggan. Foto: Ylva Bergman

Tjuvankrande Lasse välkomnar alla till "pirathamnen" på Södermalm

Staden kämpar för att bli av med de tjuvankrade båtarna i Årstaviken, som anklagas för att snylta och skräpar ner. Vi klev ut på den gamla oljepiren i viken för att snacka med en av båtägarna, Lasse Larne, om livet i "pirathamnen".

  • Publicerad 11:47, 6 sep 2016

Folk ute på promenad, joggare och cyklister som passerar utmed Årstavikens vatten kollar nyfiket ut mot den gamla oljepiren nedanför Södersjukhuset.

En del går ut på bryggan, som kantas av rejäla gamla fartyg, en husbåt och flera småbåtar, för att prata med båtägarna som hänger här. Men många står bara kvar på land och tittar.

– Står folk och glor länge så går jag fram och snackar. Alla är så välkomna hit ut. Jag har flottar som jag blåst upp och som ungarna är ute och åker med. Det är skitkul. Ibland får jag några kronor för det, säger Lasse Larne.

Han äger den stora vita restaurangbåten och den blå husbåten som ligger förtöjda närmast land och det är hans polare som satt upp skylten ”Oljebryggans hjältar” ovanför den öppna grinden på bryggan.

Oklart vem som ska hyra

Lasses båt har legat här utan lov i flera år och medan staden och landstingets fastighetsbolag trätt om vem som har ansvaret för tjuvankringen har ännu fler båtar intagit piren.

– Det snackas om en pirathamn men så ser inte jag det. Idag är det oklart vem som äger piren. Jag skulle gärna betala hyra men vet inte vem jag ska betala till. Det känns som att staden inte vill veta av en. De har satt upp en lapp en gång men annars har jag inte hört något, säger Lasse Larne.

Enligt staden är klagomålen om det olovliga båtlivet vid piren många. Folk är irriterade på att tjuvankrarna ligger i Årstaviken gratis och gör som de vill, medan andra båtägare sköter sig och betalar för sina platser. Det finns också en oro för att båtägarna inte tar hand om sin latrinhantering och skräpar ner.

Börjar bli accepterad

Lasse Larne säger att han använder toaletten i Tantolunden och har årskort på Eriksdalsbadet. Han står i kö till båtklubbar men tycker väntetiderna är för långa.

– Jag brukar prata med folk som inte gillar att vi är här. Jag tycker vi hjälper mer än vi stjälper. Vi städar upp här i viken och tar hand om sånt som flyter runt. Vi har koll på vad som händer i området och har hjälpt båtklubben härintill också. Efter många år känns det som att de börjat acceptera mig, säger Lasse Larne.

Men staden likställer tjuvankringen med att tälta mitt på ett torg och fortsätter arbetet för att bli av med båtarna. Nu har man polisanmält ett 30-tal båtar i Årstaviken och hoppas att det kan vara ett steg närmare att få bort dem.

Trots det hoppas Lasse Larne att han ska få vara kvar.

– Jag vill så gärna vara kvar här och fixa i ordning piren på riktigt. Den betyder allt för mig, säger han.

Lasse Larne har haft båt vid oljepiren nedanför Södersjukhuset i flera år, trots att han inte har rätt att ligga här. "Jag skulle gärna betala hyra för platsen" säger han. Men staden och landstingets fastighetsbolag Locum vill få bort båtarna. Foto: Ylva Bergman

Lasse Larne är vid Årstaviken "nästan hela tiden" och snackar ofta med folk som stannar och spanar ut mot piren. "Alla som vill får gärna komma ut och va med oss" säger han. Foto: Ylva Bergman

En av båtägarna vid piren har fångat kräftor och bjudit in till fest. "Det är bra stämning här. Vi hjälps åt och har koll åt varandra på sånt som händer" säger Lasse Larne. Foto: Ylva Bergman

Så arbetar staden mot olovligt ankrade båtar i Årstaviken

Staden har polisanmält 28 båtar i Årstaviken för otillåten förtöjning.

Nu i september ska staden och polisen diskutera vad som kan göras för att få bort dem.

Staden sitter också i samtal med Locum, landstingets fastighetsbolag, för att hitta en lösning på situationen vid piren nedanför Södersjukhuset.

Tidigare har en del båtar i Årstaviken forslats bort av staden för skrotning. Skrotningen av en enda båt kan kosta staden flera hundra tusen kronor.

Visa merVisa mindre