”Jag har opererat höften och kunde ju inte springa efter själv”, säger Else Ballestad (till höger) som är tacksam för Carina Sjöbergs insats. Foto: Åsa Sommarström

Tjuv stal plånbok ur Elses handväska

Lapptricket är tillbaka. Tjuvarna tar sig till och med in på sjukhus och på äldreträffar. Undersköterskan ­Carina Sjöberg fick stopp på två tjuvar. – Vad det är för fräcka människor som stjäl från äldre människor.

  • Publicerad 15:27, 24 feb 2014

Carina Sjöberg är undersköterska och jobbar på ”Seniorträffen” vid Bo Bergmans gata. En öppen träffplats där östermalmare över 65 år är välkomna.

Förmiddagsgymnastiken var precis avslutad förra tisdagen och Carina höll på att förbereda lunchen när en av besökarna, Else Ballestad, kom gåendes med en okänd man bredvid sig.

Mannen bar på en lapp där det stod ”Zinkensdamm”, och samtidigt visade han med handen att han hade ont i magen. Carina kände omedelbart att någonting inte stämde.

– Jag sa bara att de skulle ut. Jag förstod direkt vad det handlade om, säger hon.

När Carina fick mannen att lämna Seniorträffens lokaler såg hon en till okänd man i hallen. Hon frågade direkt Else om hon hade kvar sin plånbok i handväskan som hängde i hallen. Svaret var nej och tjuvjakten började.

– Jag tänkte att de säkert hade hunnit sticka, men så såg jag ryggen på en av dem. Då sprang jag efter och började skrika ”hjälp, hjälp” och ”stoppa dem”. Det var så mycket folk på gatan att jag tror att de fick panik, säger Carina som sprang efter tjuvarna på ren instinkt.

– Jag vet inte om jag var rädd, jag var mer förbaskad. Jag skakade av ilska efteråt och undrade vad det är för fräcka människor som stjäl från gamla människor.

Tack vare det snabba agerandet slängde tjuvarna den fulla plånboken, som Carina kunde lämna tillbaka till Else.

– Jag har opererat höften och kunde ju inte springa efter själv. Så det hon gjorde var helt enormt, säger Else och klappar om Carina.

Lapptricket, som stöldtekniken kallas, har kommit tillbaka rejält den senaste tiden enligt polisen.

Tricket går ut på att vilseleda stöldoffrets uppmärksamhet genom att visa upp en svårtydd lapp samtidigt som värdesaker stjäls.

Och det är inte första gången sådana tjuvar rör sig i lokalerna på Bo Bergmans gata. Lapptjuvarna har till och med försökt ta sig in i dagverksamheten för demenssjuka i samma hus, men stoppades av en låst dörr.

– Lapptjuvarna har mest varit på restauranger och i receptioner, men även en del på sjukhus och på äldreboenden, säger Citypolisens Peter Enell som är lyrisk över Carinas insats.

– Det är jättebra! Strålande gjort och det är precis så vi lär ut att man ska göra. Ropa och för ett jädra liv. Då kommer tjuvarna att slänga från sig godset, eftersom de inte vill gripas.

Då sprang jag efter och började skrikahjälp hjälp” .” carina sjöberg

Fakta

Fågelbajs och andra ficktjuvstrick

Fågelbajstricket. En tjuv kastar något som liknar avföring och en annan torkar bort det och tar värdesaker samtidigt.

Kramtricket. Tjuvarna kramar offret och stjäl samtidigt.

Stoppa busskön. En tjuv ställer frågor till chauffören medan en annan bov ställer längre bak i kön och vittjar fickor.

Fotbollstricket. En tjuv dribblar med en boll på stan och tar värdesaker när han passerar sin motspelare/offer.

Visa merVisa mindre