Dömda. En man och en kvinna skrivna i Hökarängen dömdes för att ha styrt sexhandeln. Foto: Most photos

Tjugotal kvinnor sålde sex i Farstalägenheter

Minst tjugo kvinnor utnyttjades till att sälja sex i lägenheter i Farstaområdet och Hässelby. Där tog de emot i snitt sju kunder om dagen. Två Hökarängsbor som styrde verksamheten har nu dömts till fängelse för grovt koppleri och narkotikabrott.

  • Publicerad 11:53, 8 okt 2020

I måndags föll domen vid Södertörns tingsrätt i en omfattande kopplerihärva. Minst tjugo kvinnor från Syd- och Centralamerika utnyttjades förra hösten och vintern till att sälja sex på lägenhetsbordeller i södra och västra Stockholm.

En man och en kvinna, båda 33 år gamla och skrivna i Hökarängen, skötte sexhandeln. Enligt domen rekryterade de kvinnorna utomlands, fotograferade dem och skapade annonser på internet, bestämde priser och körde kvinnorna till sexköpare.

Hyrde tre lägenheter

De flesta av sexköpen gjordes i tre lägenheter som den 33-årige mannen hyrde: en i Hökarängen, en i Fagersjö och en i Hässelby. Sexhandeln ska ha pågått åtminstone mellan november 2019 och slutet av februari 2020.

– Ärendet började med att vi var ute och jobbade uppsökande gentemot en kvinna som lagt ut en annons om att sälja sex på nätet. I lägenheten träffade vi, tillsammans med en socialsekreterare, två kvinnor som vi informerade om vilken hjälp som finns att få och de fick våra kontaktuppgifter. Detta ledde i ett senare skede till att de kontaktade oss igen och vi kunde gripa två personer misstänkta för grovt koppleri, säger Marcus Eberhardsson, en av flera polisutredare som jobbat med fallet, i ett pressmeddelande.

Kondomer och dildos

När polisen gjorde husrannsakan i lägenheterna hittade de kondomer, dildos och andra sexleksaker, anteckningar om sexköp samt en dator med uppgifter om pengaöverföringar.

Ett antal telefoner med kontakter och chattar om sexköp blev en viktig del av utredningen.

I Hökarängslägenheten och i ett källarförråd i huset fann polisen även narkotika.

Upp till 15 kunder om dagen

Polisen skriver på sin hemsida att de prostituerade kvinnorna blev hänsynslöst utnyttjade. I snitt ska de ha haft sju kunder om dagen men vissa dagar upp till 15 stycken.

Bordellverksamheten tros ha haft över 100 sexköpare men bara några av dem åkte fast. Fyra av dem erkände brott och fick strafförelägganden. Fyra andra män nekade till brott. Två av dem har nu dömts av Södertörns tingsrätt för sexköp respektive försök till sexköp.

Den 33-åriga kvinnan dömdes för grovt koppleri och narkotikabrott till fängelse i två år och en månad.

Mannen dömdes för grovt koppleri, våldtäkt, narkotikabrott och dopningsbrott till fängelse i tre år och sex månader.