
Finnstaskolan i Bro har drabbats extra hårt, här är tjugo personer ur personalen just nu frånvarande. Arkivbild. Foto: Linda Lundberg
Tjugo personer borta från Finnstaskolan
Covid-19 och den rekordsnabba spridningen av omikronvarianten har drabbat Upplands-Bros skolor och förskolor hårt. Just nu är en omfattande del av skolpersonalen hemma i sjukdom eller i karantän.
- Nyheter
- Publicerad 17:04, 17 jan 2022
Värst drabbade är förskolorna Ringblomman, Kristallen och Klockarängen i Kungsängen. Här uppger kommunens utbildningschef Fredrik Nordvall att runt en tredjedel av personalstyrkan är frånvarande på respektive förskola.
– Det är tio pedagoger borta per förskola är den rapporten jag har fått, säger Fredrik Nordvall, till Mitt i på måndagseftermiddagen.
Inget öppet hus för grundskolan
Nordvall förklarar att man på dessa förskolor gått ut med en vädjan till föräldrar att hålla sina barn hemma måndag-tisdag i den mån man har den möjligheten.
Hur skulle du beskriva läget just nu?
– Vi har levt med pandemin i två år, och det påverkar oss på massa sätt. Men den situationen som vi har nu i början av denna vecka, det är det mest ansträngda läget vi sett under hela pandemin.
Flest antal nya coronafall – någonsin
På Finnstaskolan i Bro har man tagit beslutet att stänga mellanstadiet (årskurs 4-6) under måndag och tisdag denna vecka. Här är 20 personer ur personalen frånvarande. Det är närmare "halva personalstyrkan", uppger Fredrik Nordvall.
– Vi precis som övriga samhället tycker skolor och förskolor är det viktigaste vi har, man stänger inte med lätthet.
Förskolor i Stockholm kan tvingas stänga
Hur stor tillgång till vikarier har ni?
– Det finns inga vikarier att få tag i, de vi har nu är de vi kan få tag i internt, och det motsvarar inte behoven om säger så.
Kan ni garantera barnomsorgen om läget förvärras?
– Vi ska och kan garantera omsorgen oavsett läge, vi har så pass många fritidshem. Löser man inte det på den ordinarie enheten, så löser vi det på någon annan enhet.

Fredrik Nordvall, utbildningschef, Upplands-Bro kommun. Foto: Åsa Sommarström / Upplands-Bro kommun
Modersmålspersonal möjlig lösning
Fredrik Nordvall berättar att man just nu diskuterar att använda sig av kommunens modersmålsenhet och dess personal för att lösa den mest akuta bemanningssituationen.
– Modermålsavdelningen är den lösningen vi hoppas på, att de kan hjälpa till där det behövs som mest. Det här rör sig om ett femtiotal anställda.
Han förklarar att deras vanliga uppdrag isåfall pausas till föremån för att denna personal kan vara med och bemanna där det behövs.
– Det här är personer som rör sig på skolorna, det är inte okända, det är det bästa vi kan göra just nu tror jag.
Dagliga möten
Utbildningschefen uppger att man just nu har möten dagligen inom utbildningskontoret för att stämma av läget på förskolor och skolor inom kommunen.
Fredrik Nordvall återkommer till viljan, och vikten, av att kunna hålla förskolor och skolor öppna för kommunens barn och unga, trots situationen.
– Vi försöker göra allt vi kan för att kunna hålla öppet. Likväl som att det hopar sig nu så kan situationen vara förbättrad senare i veckan, säger Fredrik Nordvall.