Tjejer. FoC Farsta hockey har i höst startat både ett rekreationslag för damer och ett flicklag. Foto: Mattias Kamgren

Tjejerna tar plats i hockeyrinken

Med ett nystartat flicklag och ett rekreationslag för damer, ska FoC Farsta bryta mansdominansen i hockeyn. ”Kvinnor har inte alltid varit välkomna i hockeyn”, konstaterar tränaren Louise Leong.

  • Publicerad 15:15, 11 nov 2020

Bredvid rinken i Farsta ishall står några mammor med sina barn och diskuterar. Om en stund börjar träningen med nya flicklaget. Men något har blivit fel – det finns inget ledigt omklädningsrum.

– Vi får byta om i förrådet, säger någon.

Det kan låta galet. Men för tränaren Louise Leong, som sysslat med hockey sen hon var fjorton, är det inget nytt.

– Det finns många problem inom flick- och damhockey som inte existerar för killar. Alltifrån att det inte finns någonstans att byta om till att det är svårt att få träningstider, säger hon.

Tränare. Louise Leong, till vardags idrottslärare på Sandåkraskolan i Sköndal, tränar Farstas nya flicklag och rekreationslag i hockey. Foto: Mattias Kamgren

Hoppas fler ska haka på

Målet med FoC Farstas satsning på ett flicklag är att förändra det där. Till den här träningen dyker sju tjejer upp – flest hittills sedan starten.

– Vi är beredda på att det kan vara segt i början. Men om ryktet sprids och tjejer börjar ta med sina kompisar tror jag det kan bli en stabil verksamhet, säger Louise Leong.

Comeback. Rebecca Gill-Sundh, 11, tycker att det känns tryggt att träna med ett renodlat flicklag. Foto: Mattias Kamgren

Rebecca Gill-Sundh är 11 år och tränade med killar när hon var yngre. Nu har hon gjort comeback.

– Det känns bättre nu. Det är tryggare, säger hon.

Växer explosionsartat

I höst har klubben även dragit i gång ett rekreationslag för damer. Där är det inga problem med rekryteringen.

– Jag tror vi var 26 personer på förra träningen, berättar Louise Leong.

Rookie. Paula Samuelsson är med sina 30 år en av de yngre i FoC nya rekreationslag för damer: ”Det här är en bra möjlighet för äldre att komma in i föreningslivet", säger hon. Foto: Mattias Kamgren

Rekreationshockeyn, förkortat rekhockey, är på stark frammarsch. Många föreningar har numera egna rekreationslag som spelar i serier.

­ Det har vuxit jättemycket i Stockholm. Intresset har nog alltid funnits men de sista fem åren har det verkligen hänt något, säger Louise Leong.

Utmaning: Få på utrustningen

För Farstas reklag; Cobras, är seriespel än så länge en bra bit bort. Just nu finns andra utmaningar.

– Det är skitkul men svårt. Jag har varken skridsko- eller klubbvana. Jag är här en halvtimme innan varje träning bara för att hinna få på utrustningen, säger Paula Samuelsson, 30.

Två generationer. Mamma Mihaela Eklund behöver övertalning från dottern Sophie innan hon vågar sig ut på isen. Foto: Mattias Kamgren

För tränaren Louise Leong gäller det att anpassa träningarna till spelarnas olika nivå.

– Hittills har vi mest kört skridskoåkning och passningsövningar. Det är jättesvårt för det är så olika. En del kan knappt stå på ett par skridskor.

Sköndalsbon Mihaela Eklund, 42, erkänner att hon hör till den senare kategorin.

– Jag började på grund av barnen. Jag kan inte åka skridskor och tänkte att nu ska jag lära mig.

Mitt i frågar dottern Sophie hur hon tycker det går för mamma:

– Sådär ...

FOTNOT: Sedan den här artikeln skrevs har träningarna med rekreationslaget för damer pausats på grund av nya coronarestriktioner. Flicklaget tränar som vanligt.

Vad är rekreationshockey?

Tanken med rekreationshockey för damer är att alla får vara med, oavsett nivå.

Spelformen växer snabbt. Enligt Stockholms hockeyförbund fanns i våras 16 lag, över 400 aktiva spelare och tre serier för matschspel.

Snittåldern för de som spelar är 40 plus.

FoC Farstas rekreationslag tränar vanligtvis på lördagar i Farsta ishall. OBS! Sedan nya restriktionerna infördes är deras träningar pausade.

Det nya flicklaget tränar på onsdagkvällar.

Visa merVisa mindre