Elever på Kvarnskolan berättar om hur det är att vara ung tjej i Järfälla. Foto: Erik Lejdelin

Tjejer på högstadiet mår sämre än killar

Killar som kommenterar ens utseende och hård press hemifrån om att lyckas i skolan. En ny rapport visar att tjejer i högstadiet är den grupp som mår sämst bland unga i Järfälla.

  • Publicerad 07:00, 19 sep 2021

Vårt fik kan man fylla på en summa mellan 40 till 100 kronor och det kan vara viktigt vilken summa man har på det kortet.

Har du för lite kläder på dig kan du bli kallad för hora. Har du för mycket kläder på dig kan du få frågan om du skäms för din kropp.

För många unga tjejer i högstadiet är killarnas kommentarer om ens utseende en källa till ångest. Det känner flera av eleverna Mitt i träffar på Kvarnskolan igen.

– Det är väldigt mycket att killar säger hur tjejer ska se ut. Tjejer har väl också krav, men killarna kan säga det
i ansiktet på en. Det är också väldigt mycket sånt på sociala medier, säger Ella Rask, 15.

– De har krav som femtonåringar inte ska ha, säger Sonata Mohammed, 15.

Men alla känner inte igen sig.

– Jag blir chockad när jag hör det, det är ingenting jag känner igen mig i, Gun-od Garig, 15.

”Väldigt hög press”

I en stor ungdomsenkät från myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har elever på högstadiet och gymnasiet i Järfälla svarat på frågor om hur de mår, om sina fritidsintressen och vad de tänker om framtiden.

Tjejer är bättre på att visa sina känslor, för killarna är det norm att hålla det inne, tror tjejerna på Kvarnskolan. Foto: Erik Lejdelin

Tjejer i högstadiet mår sämst av de tillfrågade.

– Det är en väldigt hög press på att lyckas bra i skolan. Nu i nian är det viktigt att kämpa på varje lektion, säger Adriana Kolanj, 15.

Många unga Järfällabor drömmer sig bort från kommunen – ofta till gymnasierna inne i stan. Bara 15 procent vill gå på gymnasiet i kommunen. Enligt Shabbe Ameri, beteendevetare på Kvarnskolan, innebär gymnasiet en nystart.

– Många ungdomar utvecklas på högstadiet och man börjar hitta vem man är. Och att börja på gymnasiet innebär att man kan bli den man vill vara.

Hon berättar att pandemin också har varit tuff för många.

– Först tyckte många att det skulle bli kul att skolan stängde. Men bara efter tre veckor fick jag många samtal om det var jättejobbigt att vara hemma. Många bor litet och har kanske småsyskon hemma.

Hon upplever också att många känner en stark press från föräldrarna.

– Jag upplever att det ofta kommer därifrån, det är vanligare än man tror.

Känner sig otrygga

Det handlar också till viss del om var var man bor. Flest tjejer känner sig otrygga
i Jakobsberg – här svarar 28 procent att de ”alltid känner sig trygga”. Men skillnaden är inte stor om man jämför med Barkarby och Skälby där motsvarande siffra är 33 procent.

– Ibland är det otryggt
i Jakobsberg, men jag har bott här i hela mitt liv så jag är van. Det har blivit värre när man blivit äldre i och med hur man hör hur killar pratar om tjejer, säger Ella Rask.

Men tjejerna påpekar också samstämmigt att så kan det vara överallt – inte bara
i Jakobsberg.

De säger att de inte bryr sig särskilt mycket om dyra märkeskläder, men på frågan om det är viktigt att ha en ny telefon så nickar alla.

Adriana Kolanj, 15, säger att den hårda jargongen bland killar är jobbig: "Många kommenterar ens kropp eller att man som tjej ska stå i köket." Foto: Erik Lejdelin

Ella Rask, 15, säger att det är mycket utseendefixering på sociala medier: "Ofta behöver tjejer vara lättklädda för att få följare". Foto: Erik Lejdelin

– Jag får många kommentarer om min telefon, det är en Iphone 7, säger Shabbe Ameri.

Enligt undersökningen ger föräldrarnas dåliga ekonomi också ångest. Det märker Shabbe Ameri av.

– När Airpods kom så skulle alla ha det. I vårt fik kan man fylla på en summa mellan 40 till 100 kronor och det kan vara viktigt vilken summa man har på det kortet.

Fler tjejer spelar

I ungdomarnas svar framkom också att spelandet bland unga tjejer ökat – på frågan om vad tjejerna gör på sin fritid svarade 27 procent 2017 att de spelade tv spel.
I fjol var motsvarande siffra 46 procent – en procentuellt ökning på 70 procent.

– Jag började spela när mina kompisar började, säger Evelina Cederqvist, 14, som säger att det kan vara ångestdämpande att spela.

De andra håller med om att det kan vara ett sätta att glömma bort omvärlden för en stund.

– Jag har också träffat vänner genom spelandet, säger Soanta Mohammed, 15.  

Skillnaden mellan flickor och pojkar på högstadiet

71 procent av flickorna och 92 procent av pojkarna i högstadiet i Järfälla är ganska eller mycket nöjda med livet.

52 procent av flickorna och 85 procent av pojkarna bedömer sin hälsa, hur de mår eller känner sig, som mycket eller ganska bra. Resten har uppgivit varken bra eller dåligt samt mycket eller ganska dåligt.

67 procent av flickorna och 24 procent av pojkarna har känt sig stressade de senaste halvåret.

Ungdomsenkäten Lupp är en enkät för kommuner och regioner som vill veta hur deras unga mår, vad de tycker om sin hemort och vad de har för syn på framtiden.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor ligger bakom enkäten.
I Järfälla har 599 elever i åttondeklass svarat på den senaste enkäten, vilket gav en svarsfrekvens på 69 procent. För gymnasiet var svarsfrekvensen mycket låg, vilket är orsaken till att Mitt i tar fasta på svaren från högstadiet.

Källa: LUPP-rapporten

Visa merVisa mindre