Tittis julsaga ska öppna våra hjärtan

En liten flyktingpojke kommer till en förort i Sverige när julen närmar sig. Men hur ska han kunna glädja sig? Sätrabon Titti Persson, som skrivit Årets adventsbok, hoppas att hennes saga får oss att vilja hjälpa andra.

  • Publicerad 07:54, 18 nov 2016

Snart är december här. Det är dags att tänka på julklappar, julpynt och pepparkaksbak. Men kanske inte bara det.

När förlaget Rabén & Sjögren gav författaren och Sätrabon Titti Persson uppdraget att skriva Årets adventsbok var en av hennes första tankar att hon ville skriva en saga som fick människor att öppna sina hjärtan.

– En julberättelse ska röra vid våra hjärtan och ge oss känslan att vi vill hjälpa andra. Det tycker jag är viktigt. Och jag fick snart idén att skriva om ett flyktingbarn. Flyktingbarn är ofta bara siffror i statistiken, jag ville lyfta fram en enskild individ, säger hon.

När Mitt i träffar Titti Persson på ett kafé vid Skärholmstorget har ”En förtrollad jul” just kommit ut. Vi tittar på det glimmande omslaget där två barn pulsar i ett snölandskap med höghus och gatlyktor i bakgrunden. Det är flyktingpojken Yusuf och hans kusin Martha. Det är hos hennes familj han flyttat in, och läsaren får följa hur de två barnen närmar sig varandra.

Lätt är det inte. Martha tycker inte om att Yusuf fått hennes rum och hon gillar inte när han lånar hennes hamster. Ändå försöker hon hjälpa honom att trolla hit sina föräldrar genom en magisk port i ett övergivet skjul i skogen.

– Det där ruffiga skjulet finns i verkligheten, en bit nedanför Skärholmens gård. Mina  barn tycker att det är jättespännande att titta in där, berättar Titti Persson.

Hon har bott i stadsdelen i 13 år, de första åren i en lägenhet med utsikt över Skärholmstorget och numera i ett radhus i Sätra. Det har satt avtryck i henne barn- och ungdomsböcker, som ofta utspelar sig i betongförorter. De var bland annat därför Rabén & Sjögren frågade henne om hon ville skriva Årets adventsbok (en tradition förlaget har sedan fem år). Man ville ha en berättelse i en modern miljö, inte i ett gammaldags och romantiserat Sverige.

På frågan om berättelsen utspelar sig i Skärholmen blir svaret både ja och nej.

– Den som känner till Skärholmen kan nog känna igen sig i beskrivningarna. Men samtidigt liknar många miljongram varandra och jag har undvikit att nämna något ortsnamn för att göra berättelsen mer allmängiltig. Det är därför jag heller inte nämner vilket land pojken kommer ifrån, säger Titti Persson.

Som barnboksförfattare använder hon sig av pseudonymen Siri Spont. Under det namnet har hon även gett ut två andra böcker 2016: ”Emres handbok i konsten att skaffa sig vänner” och ”Emres handbok i konsten att bli känd”. I dem är det uttalat att lågstadiekillen Emre bor i Skärholmen.

– Ju längre jag bott här desto mer irriterad har jag blivit över den ensidiga bilden av förorten i medierna. Det har påverkat mig att vilja ge en annan bild i mina barnböcker. Barnen som bor här ska kunna läsa om sin förort som en plats som betyder ”hemma” och inte bara ”problem”, säger Titti Persson.

 

 

Fakta

Kallar sig Siri Spont

Namn: Titti Persson.

Yrke: Författare. Kallar sig Siri Spont när hon skriver för barn och ungdomar.

Ålder: 42 år.

Bor: I radhus i Sätra.

Familj: Man, två pojkar på 7 och 10 år.

Aktuell: Med Årets adventsbok, ”En förtrollad jul”.

Visa merVisa mindre