Leo Razzak, känd som Sebastian från Bonusfamiljen har alltid varit engagerad i sociala projekt. Han hoppas på att det senaste i panncentralen ska skapa större trygghet i Bredäng. Foto: Claudio Britos

Titta in i Bredängs nya panncentral

Leo som tagit över hyreskontraktet för den gamla panncentralen i Bredäng vill att drömmar ska kunna skapas i förorten. Han hoppas på att staden nu låter honom köpa fastigheten för att kunna genomföra sina projekt.

  • Publicerad 19:30, 30 jan 2020

Galet att en kille från Norsborg kan skrapa fram 200 miljoner

Den nedlagda panncentralen i Bredäng har länge varit objekt för kulturdrömmar hos Bredängsborna. Eira Jacobsson ritade ett kulturhus i panncentralen som sitt examensarbete. En intressegrupp startades och ett medborgarförslag om att ett kulturhus skulle förverkligas skrevs 2016. I juni 2018 hyrde entreprenören och mångsysslaren Leo Razzak den gamla panncentralen men med en egen dröm om vad den imponerande byggnaden ska kunna erbjuda Bredäng.

Hans vision är en så kallad co-working plats där frilansare, kreatörer, projektgrupper och andra ska få möjlighet att ta del av ett utrymme som enligt Leo Razzak skiljer sig från allt annat i förorten.

– Det finns liknande platser i stan, men ingen skapar co-working här ute. För två år sedan ställde vi oss frågan om folk kommer komma hit och det verkar faktiskt som det. Folk ringer oss och knackar på hela tiden utan att vi ens försökt marknadsföra oss, säger Leo Razzak.

Panncentralen byggdes 1964 och grönklassades 2019. Foto: Claudio Britos

Värmeverket har fått en hel del möbler från sponsring men även snickrat ihop saker själva. Foto: Claudio Britos

När SkärholmenDirekt hälsar på i Panncentralen är det bara Leo och tre personer från eventbyrån Fresh Mind som är där. ”De flesta brukar komma in efter lunch” förklarar Leo som öppnar porten in till den 3000 kvadratmeter stora byggnaden varav cirka hälften av ytan används för tillfället.

Lokalen är modernt inredd med ljust trä, hemmasnickrade möbler, containrar och kvarlämnade detaljer från värmecentralen. Leo är i grunden utbildad producent och hans förmåga att hålla tio bollar i luften samtidigt är tydlig från första mötet då han avslutar ett samtal, gör kaffe och samtidigt öppnar datorn för att visa bilder på det han och kollegan Stephen Gyasi hittills gjort och vill åstadkomma i lokalerna.

– Co-working är en del medan den andra delen är social hållbarhet. Jag har växt upp i Norsborg och jag vet att det saknas drömmar och vision här ute. I stan drömmer de om civilisationer på mars och här ute drömmer man om att gå ut nian. Vi vill skapa ett alternativ, säger Leo.

Leo Razzak är fast besluten om att få köpa ut panncentralen. Här visar han en presentation om vad de hittills har gjort och deras planer framåt. Foto: Claudio Britos

Panncentralen. Här eldade man förut tjockolja som konverterades till värme för boende i området. Leo gör liknelsen att vilja "sätta på värmen igen" för folket i Bredäng. Foto: Claudio Britos

Redan under de två år som Värmeverket varit igång så har man skapat ett tjugotal aktiviteter, projekt och nästan två hundra arbetstillfällen. I lokalerna har det även spelats in filmer, dokumentärer och musikvideos med artister som Ness Hakin och Robin Nazari. Men fokus ligger på att lokala ungdomar och unga vuxna ska kunna lära sig av kreativa entreprenörer för att få referenser och möjlighet att komma in på arbetsmarknaden.

– Vi vill uppmuntra företagen som är här att lägga cirka tjugo procent av verksamheten åt sociala projekt. Det kan till exempel handla om att hålla workshops, lära ut kunskaper som att trycka kläder, hålla en fotokurs, och anställa lokalt, förklarar Leo.

Tanken är även att de företag och projekt som kommer till panncentralen (hittills är de elva stycken) ska kunna samarbeta med varandra.

Vi kunde öppna en lucka och plötsligt hitta en ny våning. Och vi hittade nya rum och förråd hela tiden genom att öppna olika dörrar.

– I det här klustret av olika entreprenörer ska man kunna säga "hej, jag behöver en fotograf" och inte behöva anställa någon utifrån. För de som vill starta nya projekt kan vi också göra investeringar utan en massa dokument och komplikationer. Här var det till exempel några som ville börja sy kläder. Då frågade jag: "Vad behöver ni?" "En symaskin och ett bord." Och titta på allt som skapats från det, säger Leo och pekar på stången fylld med kläder.

Det finns stor potential för många olika typer av verksamheter att växa i lokalerna. Leo berättar att det var som en skattjakt första gången han kom till panncentralen.

– Vi kunde öppna en lucka och plötsligt hitta en ny våning. Och vi hittade nya rum och förråd hela tiden genom att öppna olika dörrar. Min personliga drivkraft är att bygga en plats som inspirerar att skapa och växa. Här kan det finnas yta för yogastudios, reklamfilmsinspelning, poddskapande med mera.

Man har köpt in containrar "som bara stod". De används nu som studios för musik- och poddinspelning. Foto: Claudio Britos

Diemonde är ett av de företag som arbetar i panncentralen. De började på noll och har nu växt till att ha en kollektion på Åhlens bland annat. Foto: Claudio Britos

Parisa Kohnechian arbetar från panncentralen på företaget Fresh Minds som skapar event. Foto: Claudio Britos

Parisa är en av de tre personerna som är på plats på morgonen. Hon har suttit på panncentralen i ett och ett halvt år.

– Det är en fantastisk och unik plats som man inte kan hitta någon annanstans i Stockholm, säger hon om sin arbetsplats.

Något annat än ett kulturhus

När Leo Razzak började hyra Panncentralen 2018 från Svenska bostäder så var det under ett rivningskontrakt. Men i somras beslutade kommunen att byggnaden skulle K-märkas och Leo fick häromdagen besked om ett förlängt kontrakt och får därmed fortsätta att hyra fram till 2022. Hans förhoppning är dock att få köpa ut fastigheten.

– För att kunna göra långsiktiga projekt behöver vi äga fastigheten. Vi har cashen. Det är egentligen galet att en kille från Norsborg kan skrapa fram 200 miljoner, men med hjälp av sponsring och banklån kan vi göra det här utan att vara beroende. Nu behöver staden säga ja bara.

Eira Jacobsson som nu är färdig arkitekt kontaktades av Leo vid uppstarten och har varit insatt i deras arbete och tillsammans med den arkitektbyrå hon arbetar med inlett ett samarbete.

– Det är kul att det händer något i byggnaden och att det inte rivs utan kan ge nytt liv i Bredäng. Sen kan jag tycka att det känns tråkigt att det inte blir lika tillgängligt för allmänheten som jag hoppats på, men där styr marknaden. Det är mest roligt att någon vill ta hand om byggnaden som är fantastisk, säger Eira när tidningen ringer henne.

Leo hade gärna startat samarbeten med Stockholms stad om att utveckla det sociala arbete som redan görs. Men utan stöd för det blir det svårt ekonomiskt menar han.

– Vår största utmaning just nu är att vi jobbar gratis. Det är roligt att lägga tid på värmeverket men jag måste också kunna betala hyran och ge mat till min familj.

Han fortsätter,

– Medborgarförslaget om att skapa ett kulturhus röstades ner. Så staden har sagt sitt om det. Men om staden litar på vårt aktörskap och kan subventionera försäljningspriset kan vi skapa möjligheter för fler människor. Det har ju varit bråk, dödsfall och mycket droger i de här områdena. En sådan här insats kan hjälpa till att städa upp en del av stökigheterna och gynnar på så sätt alla i staden, menar Leo.

Ritning. En del av ritningen från Eira Jacobssons exarbete. Foto: Eira Jacobsson

Panncentralen i Bredäng

Värmeverket byggdes av svenska bostäder i början på 1964 men rev ut panncentralen 2015 efter att den inte använts på många år. 2017 revs även den 58 meter höga skorstenen på byggnaden.

Leo Razzak är entreprenör, producent och skådespelare. Han studerade till producent på Stockholms Dramatiska Högskola och är för många känd som Sebastian i Bonusfamiljen. Han har hållit flera sociala projekt, bland annat i Frysh

Beslutet om Leo Razzak får köpa fastigheten avgörs i början på maj. Han har enligt egen utsago hittills fått positiv respons från beslutsfattare i Stockholms stad om sina idéer för Värmeverket.

Visa merVisa mindre