Titta in i Bernadottes garderob

Marianne Bernadotte ställer ut delar av sin haute couture-garderob på Millesgården. – De känns fantastiskt att se mina vackra kläder bland alla fantastiska skulpturer som finns här.

  • Publicerad 15:26, 17 mar 2017

I utställningen finns klänningar och dräkter från Dior, Chanel, Yves Saint Laurent och såklart Marianne Bernadottes favoritdesigner Balmain.
– Det var min man som hade träffat Balmain i Köpenhamn. Så när min svärfar, gamle kungen, fyllde 80 år, då måste jag ju ha en vacker aftonklänning. Så då tog Sigvard med mig till Paris. Och sedan var det klippt! Då fick jag se allt detta sköna, berättar Marianne Bernadotte bland plaggen på Millesgården.

Aftonklänning från Balmain med minkstola.

Fick klänning av Pierre Balmain

Det var 1962 och Marianne Bernadotte hade blivit förtjust i en orange klänning, men Sigvard Bernadotte tyckte att det var bättre med något mer diskret till kung Gustav VI Adolfs firande, så det blev en gräddvit sidenklänning med vit minkstola.
– Men Balmain skickade med den i orange också. Marianne hade ju samma mått som modellerna, berättar Stig Dahlin.

Klänningar från Nobelfester, kungliga bröllop och dop

Det är han och hans bror Bo Dahlin som valt ut vilka kläder som ska visas upp på utställningen.
– Man vill ha en bredd. Vi har 56 dockor och hade gärna haft fler, berättar Stig Dahlin.

Bland kläderna finns klänningar som burits på Nobelfesten, kungliga dop och bröllop och är tillverkade från tidigt 60-tal till i dag. Många av kläderna kommer just från Pierre Balmain, eller Erik Mortensen som tog över modehuset när Balmain dog.
Minns du alla gånger du har burit kläderna?
– En del, men inte riktigt alla. Man har ju sina favoriter, säger Marianne Bernadotte.

Utställningen pågår fram till den 11 juni.