Tjuven tar sig oftast in genom ett fönster. Foto: Mostphotos

Tipset: skydda dig med en skruv

Inbrotten ökar och under vintermånaderna är du som mest utsatt. Men det finns mycket du själv kan göra för att skydda ditt hem.

  • Publicerad 12:54, 13 jan 2017

Lås dörren
Fräcka tjuvar kan ta sig in även om du är hemma – så lås alltid om dig!
– I december 2015 hade vi en tjuv som gick in i portar för att känna på dörrar och smög in och tog plånböcker och mobiltelefoner trots att människor var hemma, säger kommunpolisen Anna Schelin.

Sätt på larmet
Larmade hus är mindre utsatta för inbrott. Om du har ett larm – använd det. Även om du bara åker och handlar i en timme så ger det tjuven gott om tid att ta sig in i ditt hem.
– Ett vanligt inbrott tar bara 3-4 minuter, säger Anna Schelin.

Läs mer: Inbrotten ökar i Huddinge

Skruva fast fönstret
Tjuven tar sig oftast in genom ett fönster. Utlyfta fönsterkassetter kan förebyggas med en envägsskruv på listerna på utsidan. Att tjuven krossar rutan och sticker in handen kan också lösas med en skruv eller ett fönsterlås. Det kan också hindra att fönstret blir uppbrutet.
– Man kan åtminstone låsa eller skruva fast de fönster man inte använder eller som ligger insynsskyddad, säger Anna Schelin.

Samverka med grannarna
Omkring 10 000 hushåll i Huddinge kommun är anslutna till grannsamverkan. Det innebär att man hjälps åt att hålla uppsikt och exempelvis skottar uppfarten när grannen är bortrest. Information om hur du ansluter dig till grannsamverkan kan du få hos polisen.
– Om man känner igen sina grannar är det lättare att upptäcka när någon obehörig står på uppfarten, säger Anna Schelin.

Använd märk-DNA
Det här är en ny typ av stöldskyddsmärkning som är osynlig för ögat men kan upptäckas med en särskild UV-belysning och gör det lättare för polisen att spåra stulet gods. Polisen i Huddinge har som mål att öka användandet av detta och kommer därför ha ett antal informationsmöten med start 27 januari.

Ring polisen
Kontakta polisen på telefon så fort du upptäcker ett inbrott. Städa inte! Det förstör möjligheten att göra en brottsplatsundersökning och hitta tjuv och stöldgods. Polisen ska komma inom 48 timmar.