Skräpet är annat skräp än det som nämns i texten. Foto: Mostphotos

Tipp i naturreservat ska saneras i Vaxholm

Holmingetippen har växt. Nu ska tippen i Bogesundslandets naturreservat saneras.

  • Publicerad 15:49, 7 aug 2017

Sedan 1950-talet har det slängts skräp på Holmingetippen i Bogesundslandets naturreservat i Vaxholm. Fastighetsägaren Statens Fastighetsverk (SFV) har nu ansökt om att få rensa upp bland skräpet.

– Eftersom det är ett naturreservat tar saker tid men vi räknar med att få komma igång att rensa upp. Det har slängts staket och andra saker från den tiden man höll på med skogsforskning, säger Per Åkerfeldt som är förvaltare på Statens Fastighetsverk.

Beslut från Länsstyrelsen väntar

Länsstyrelsen måste besluta att SFV får göra avsteg från reservatsföreskrifterna under saneringsarbetet. Själva arbetet beräknas att ta en vecka då tipplatsen endast är ungefär 400 kubikmeter stor.

– Det har inte varit någon verksamhet som har tippat saker där utan med åren är det mest troliga att privatpersoner har tömt sina förråd där. Sedan får vi ta prover på marken men i dagsläget vet vi inte vad som finns där, säger Per Åkerfeldt.

Inga nya prover

Tipplatsen ligger i en slänt i naturreservatet där inga vandringsstigar leder igenom. Om det finns några miljörisker är i dag för tidigt att säga.

– Det är jättesvårt vilka risker som finns vid Holmingetippen. Vi har inte tagit några prover i det ärendet ännu. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att marken inte förorenas och nu tar Statens Fastighetsverk sitt ansvar, säger Gregor Hackman som är verksamhetschef på Södra Roslagens miljö- och hälsokontor.