Brand på Snapphanevägen i Järfälla Foto: Stefan Källstigen

Tio lägenheter fortsatt evakuerade efter branden

Vindsbranden på Jakobsberg har nu helt slutat pyra, men tio lägenheter är fortsatt evakuerade och det kan dröja innan de boende får flytta tillbaka.

  • Publicerad 13:15, 30 apr 2021

Potentiellt hade 70 lägenheter kunnat drabbas.

Under tisdagen härjade en stor brand på taket till ett flerfamiljshus på Snapphanevägen i Jakobsberg. Ingen skadades allvarligt av branden men rökutvecklingen var så pass dramatisk att ett VMA utfärdades och rökpelaren kunde ses från stora delar av Stockholm.

Under onsdagen flammade elden upp en kort stund igen men släcktes av räddningstjänst. Järfällahus har haft väktare på plats under två nätter i veckan för att hålla koll så att det inte blossar upp igen.

Tio fortsatt evakuerade

Det är totalt tio lägenheter som är så pass skadade att de som bor där inte har kunnat flytta tillbaka.

– De boende har kunnat hämta sina saker ur nio av lägenheterna, men i en av lägenheterna bedömde vi att skadorna var så pass stora att det blev för osäkert att gå in, säger Niklas Åhs, säkerhetsansvarig på Järfällahus.

Nu väntar statusbesiktning av stommen, analyser av hur rök- och vattenskadad fastigheten är och börja säkra upp bjälklagen i taket.

En boende saknade hemförsäkring

Enligt Niklas Åhs hade alla utom en hemförsäkring.

– I det fallet försöker Järfällahus hjälpa i den mån vi kan.

Han säger branden kunde ha orsakat större skador än den gjorde.

– Det började brinna mitt på taket och potentiellt hade 70 lägenheter kunnat drabbas. Nu blev det bara 35 varav alla utom de tio kunde komma tillbaka redan på eftermiddagen.

Han vill passa på att berömma räddningstjänstens insats.

– Under pågående aktion gick en av brandmännen skytteltrafik upp och ner för att hjälpa de boende att hämta ut sin tillhörigheter.