Slopad ungdomsrabatt. En 18-årig man döms till tio års fängelse efter ett mordförsök i Husby tidigare i år. Foto: Leif Oldenburg

Tio års fängelse för mordförsök i Husby

Den 5 februari i år inträffade en skottlossning i Husby. Ingen person skadades i händelsen. Nu döms en 18-årig man till tio års fängelse för mordförsök.

  • Publicerad 14:43, 15 jun 2022

Vid klockan 19 på lördagskvällen den 5 februari i år kom en maskerad man klädd i mörka kläder och uppdragen luva åkande på elsparkcykel till en öppen plats framför Husby moské, där en annan man stod.

Mannen som kommit på elsparkcykeln sprang fram och började skjuta på den andre mannen, som sprang från platsen, medan skytten sprang efter.

Tre skott avlossades, men inget träffade eftersom ett funktionsfel på pistolen gjorde att en patron fastnat. Det framgår i en ny dom i Solna tingsrätt, där det står att händelseförloppet fångades av en övervakningskamera.

Efter skottlossningen inledde polisen en förundersökning om försök till mord och grovt vapenbrott, och snart kunde en man gripas.

Misstänkt mordförsök i Husby i helgen

Nekar brott

Tisdagen den 14 juni, föll domen i fallet i Solna tingsrätt. Mannen som greps i samband med händelsen och som är 18 år, döms till tio års fängelse för försök till mord.

Tingsrätten menar att det endast var tillfälligheter som gjorde att målsägande inte avled, och att 18-åringen begick gärningen med uppsåt. Den dömde nekar till brott.

Ingen rabatt

Som en del av regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten har straffrabatten för personer i åldern 18–21 år slopats från den 2 februari i år, om brottet har ett minimistraff på fängelse i ett år eller mer.

Därför får 18-åringen ingen ungdomsrabatt.

– Det nya med lagändringen är att gärningsmannen får full påföljd för ett grovt brott, säger John Lindström, gruppchef på grova brott i lokalpolisområde Järva, i ett pressmeddelande.

Eftersom brottet begicks på allmän plats med ett skjutvapen ska det bedömas som grovt.

– Vår förhoppning är att den avskaffade ungdomsrabatten uppfattas avskräckande för andra potentiella gärningspersoner, säger John Lindström.

18-åringen ska betala skadestånd på 100 000 kronor till brottsoffret.