Tio år till av trängsel på gröna linjen

Tusentals nya bostäder planeras längs linje 17 och 18. Samtidigt är tunnelbanan redan i dag knökfull. I tio år till får vi svettas och trängas – sen får gröna linjen fler avgångar.

  • Publicerad 16:00, 17 mar 2016

Söderort står inför en massiv byggboom. Just nu planeras 8 000 nya bostäder runt om i Farsta. I Hammarbyhöjden och Björkhagen skissar staden på 2 600 bostäder, i Skarpnäck och Bagarmossen på upp till 3 500 stycken. Det ökar trycket på en redan fullproppad tunnelbana.

Och trångt kommer det vara. I åtminstone 10 år till. Men sen vänder det.

Om tio år ska Hagsätralinjen ha dragits om och blivit blå linje. Linje 19 kommer då att gå via en underjordisk station vid Gullmarsplan och fortsätta till Sofia, i stället för att passera Skanstullsbron. Bron klarar av 30 tåg i timmen under den värsta rusningstrafiken (7:30-8:30) och är i dagsläget fullastad.

I framtiden, när det bara är två linjer som slåss om de avgångarna, kommer Farsta- och Skarpnäckslinjen att kunna gå oftare, säger Per Ekberg som är tillförordnad planeringschef på landstingets trafikförvaltning.

– Vi kommer att öka kapaciteten kraftigt, och har gott om marginal tack vare att gröna linjen blir blå.

Per Ekberg säger att det förvisso byggs på fler ställen, till exempel vid Årstafältet och Söderstadion, vilket kommer att påverka tunnelbanetrafiken med fler påstigna vid Gullmarsplan. Men det ska tunnelbanan klara av när avgångarna ökar.

Så mycket kommer gröna linjens kapacitet att öka

Tillsammans får linje 17 och 18 drygt 1 400 fler passagerare under rusningstimmen jämfört med idag.

När Hagsätralinjen blir blå kan linje 17 och 18 ta 3 600 fler resenärer än idag under den högst belastade morgontimmen. Enligt Trafikförvaltningens beräkningar finns alltså en rätt bred marginal.

– Våra prognoser visar att det inte kommer bli trängre på t-banan. Det kommer tvärtom att bli mindre trångt på Skarpnäckslinjen och oförändrat på linje 18 och nya blåa linjen, säger Per Ekberg.

Det kommer som mest gå att köra med 4-minuterstrafik på både linje 17 och 18 samtidigt.

Visa merVisa mindre