Tio år för knivdåd i Skärholmen

En 24-årig man döms till tio års fängelse för att ha knivhuggit en man och skadat en till i en lägenhet i Vårberg i höstas. Vittnesmål från en bekant till gärningsmannen var avgörande, menar utredaren Daniel Danial.

  • Publicerad 12:09, 9 mar 2020

De två männen bodde, tillsammans med en tredje, på en adress i Vårberg. Mitt i natten går den numer dömda 24-åringen upp och hugger den andre med kniv upprepade gånger, bland annat i halsen och i tinningen. Han skadar också den tredje i lägenheten, som försöker avväpna honom.

Efter dådet ringer gärningsmannen en bekant och berättar att han dödat två personer, och att han var blodig och behöver rena kläder.

Den bekanta väljer att ringa polisen och gärningsmannen kunde gripas efter en halvtimme. För en vecka sedan dömdes han av Södertörns tingsrätt till 10 års fängelse för försök till mord, vållande till kroppsskada samt ringa narkotikabrott.

Daniel Danial är utredare på polisen i Skärholmen och menar att den här typen av vittnesmål är avgörande när det kommer till polisens möjlighet att utreda brott:

– Det är viktigt att man inte sitter och håller på information som är av betydelse i brottsutredningen. De fall där folk ställer upp och vittnar, det är de fallen där det går hela vägen till lagföring.

Trots att en tystnadskultur gör att färre väljer att vittna i vissa områden menar han att de flesta ändå vill berätta om saker de sett:

– Jag tror det beror på att samhället inte lyckats etablera det förtroendet som krävs. Vi måste öka det förtroendet genom relationsskapande åtgärder.

Södertörns tingsrätt dömde den 24-årige mannen för mordförsök, ringa narkotikabrott och vållande till kroppsskada. Foto: Mostphotos