Ettabild. Yelda Ok, 6 år, gillar att leka. Nu får hon en stor skolgård att leka på i den nya Tingvallaskolan. Foto: Stefan Källstigen

Tingvallas elever har flyttat in

Den nya Tingvallaskolan är äntligen färdig att användas. När höstterminen startade bara för några dagar sedan var det i de nya lokalerna. När Mitt i frågar eleverna vad de tycker ger de sin skola tummen upp.

  • Publicerad 10:35, 29 aug 2022

Den nya skolan Tingvallaskolan i Märsta, Sigtuna. Foto: Stefan Källstigen

En av livets första skoldagar

Hösttermin innebär nya skolbarn. I Sigtuna kommun börjar det 628 sexåringar i förskoleklass i kommunala och fristående skolor nu i augusti.

En av dessa är Kendra Adomako som just har gjort en av livets allra första skoldagar.

– Det är bra här. Jag gillar mest att leka. Det är roligt med kompisarna, säger hon.

Andra elever ger högsta betyg till klassrum, mat och rastutrymmen.

Visa merVisa mindre

Den nya skolan Tingvallaskolan i Märsta, Sigtuna. Foto: Stefan Källstigen

”Det är helt perfekt”

Bröderna Ryan Koroma, 12, och Melvon Owen, 8, är glada över de nya lokalerna. De tycker att allt är så fint här jämfört med hur det var i den gamla skolan.

– Det är jättefint. Jag tycker allra bäst om gympahallen, den är supernice. Man kan leka och springa omkring och det finns massor med saker, säger Melvon Owen.

Storebror Ryan Koroma håller med.

– Det är helt perfekt. Det finns mycket utrymmen där man kan hänga och göra saker, säger han.

Visa merVisa mindre

Den nya skolan Tingvallaskolan i Märsta, Sigtuna. Foto: Stefan Källstigen

Trappa och plats för samling

Det är högt i tak i nya Tingvallaskolan. Åtminstone i själva hjärtat av byggnaden. Här breder en stor trappa ut sig i flera etage. Där går det att genomföra samlingar eller bara hänga med kompisarna.

Pär Edbom är vaktmästare och ser fram emot att arbeta här.

– Det här känns väldigt bra med nya, fräscha lokaler. Det är en stor skillnad mot den gamla skolan som mest var en konstgjord andning. Hände det något var det bara att försöka få det att fungera tills vi skulle flytta hit. Nu kan man börja göra saker på riktigt igen, säger han.

Visa merVisa mindre

Den nya skolan Tingvallaskolan i Märsta, Sigtuna. Foto: Stefan Källstigen

Gamla skolan redan riven

Efter skolavslutningen i juni har det gått fort att riva den gamla Tingvallaskolan. Idag ligger bara några stenhögar och lite annat bråte på marken. Här ska det bli en större skolgård när allt är klart. Något som kommer att behövas då Tingvalla skolan växer. Från att ha varit en låg- och mellanstadieskola finns nu även högstadiet här. I år endast med sjundeklassare men om ytterligare två år när man fyllt på underifrån kommer det gå elever hela vägen upp till nian.

–Det ska bli tvåparallelligt hela vägen från förskolekalss till nioendeklassare, säger vaktmästare Pär Edbom.

Visa merVisa mindre