Attunda har hand om mål som gäller bland annat Danderyd, Sollentuna, Järfälla och norrort. På grund av coronaviruset läggs målen på hög. Foto: Mostphotos

Tingsrätten ställer in flera rättegångar

Attunda tingsrätt ställer in och skjuter upp rättegångar på grund av coronaviruset. Åtminstone fram till april.

  • Publicerad 04:37, 26 mar 2020

Ett trettiotal av veckans knappt 100 inplanerade förhandlingar har ställts redan in, jämfört med förra veckans nästan 120 stycken. Totalt ställs över en tredjedel av alla förhandlingar in, åtminstone fram till april.

– Det gör vi av flera skäl. Ifall sjuktalen ökar måste vi klara av den grundläggande verksamheten, och för att minska antalet personer som kommer till domstolen och på så sätt minska spridningen, säger Anders Dereborg, lagman vid Attunda tingsrätt.

Vi har fortfarande öppet som vanligt, vem som helst får komma hit. Men vi uppmanar folk att inte besöka tingsrätten i onödan.

Anders Dereborg, lagman vid Attunda tingsrätt.

Prioriterar barn och häktade

Attunda tingsrätt koncentrerar sig mycket på tvistemål bland parter som inte kommer överens vid till exempel en skilsmässa. Mål som gäller barns boende, vårdnads- och umgängestvister hålls som vanligt. Även mål där människor sitter frihetsberövade.

– På våra rättegångar försöker vi hela tiden utöka möjligheten till distansnärvaro. Vi har åklagare och parter närvarande genom videolänk eller Skype i större utsträckning, säger Anders Dereborg.

Anders Dereborg, lagman vid Attunda tingsrätt. Foto: Attunda tingsrätt

För att minska smittspridningen sprids anställda ut över olika avdelningar och jobbar växelvis hemifrån, medan nyckelpersoner som till exempel domare byts ut enligt ett schema. Man har redan dragit ner på telefontiderna och överväger att dra ner på dem i expeditionen också. Studiebesök har ställts in.

Öppna rättegångar gäller

Enligt princip är rättegångar offentliga och öppna för allmänheten. På sin hemsida uppmanar Attunda tingsrätt människor att vara försiktiga för att inte sprida coronaviruset vidare.

– Vi har fortfarande öppet som vanligt, vem som helst får komma hit, men vi uppmanar folk att inte komma hit eller besöka tingsrätten i onödan, säger Anders Dereborg och fortsätter.

– Om det ändå kommer åskådare till rättegångarna har vi sagt till vakterna att glesa ut ordentligt. Folk sitter på stort avstånd och det är inte ens femtio procent beläggning i förhandlingssalarna.

Unikt beslut för äldre nämndemän

Enligt Domstolsverket finns det drygt 8 000 nämndemän som tjänstgör vid Sveriges domstolar. 30 procent av dem är 70 år eller äldre och tillhör en av de riskgrupper som Folkhälsomyndigheten har identifierat.

Vid Attunda Tingsrätt är andelen äldre nämndemän ännu högre, 39 procent.

– Det är ganska högt och kan påverka vår verksamhet ganska mycket, säger Anders Dereborg.

Därför har man beslutat att inte kalla in någon nämndeman över 70 år.

– Det är vi rätt ensamma om. Men det är många yngre nämndemän som anmält att de kan komma hit mer. Hittills har vi inte behövt ställa in några förhandlingar på grund av brist på nämndemän.