Times Square på Manhattan drar miljonpublik på nyårsafton. Foto: Mostphotos

Times Square-inspirerad nyår på Stureplan

Vid nyår blir det en ny typ av ljusshow på Stureplan. I stället för stubiner och krut är det ettor och nollor som är framgångsfaktorer. Storbildsskärmen ska erbjuda ett digitalt fyrverkeri.

  • Publicerad 11:00, 21 dec 2016

Den 140 kvadratmeter stora skärmen som vanligtvis visar reklambudskap kommer vid tolvslaget erbjuda nyårsfirarna kring Stureplan ett fyrverkeri.

Nedräkningen startar vid fem minuter i tolv och sedan följer några minuter av färgexplosioner och ljusspel.

Företaget bakom initiativet säger att man inspirerats av det storslagna firande som varje nyårsnatt äger rum på Times Square. Utifrån den förhandsfilm man släppt så här någon vecka innan nyår är det dock inte mycket som påminner om New York-firandet. Men man tror att det kan bidra till att stockholmarna firar in det nya året gemensamt i city.

– Tolvslaget ska firas in under stjärnhimlen tycker vi och det här är ett nytt sätt att fira tillsammans ute på gatorna, säger Johan Forssell på Atracta.

– Sen att det inte ramlar ned massa skräp från himlen, att det är helt miljövänligt och 100 procent hållbart eftersom vi kan använda fyrverkeriet om och om igen känns extra kul, fortsätter han.

Stockholms stad kommer att skjuta upp sina raketer från vattnet nedanför Slottsbacken. Ombyggnationen av Slussen innebär att området i år inte kan vara en fyrverkerifri zon, som varit fallet sedan 2008. I år sträcker sig den fyrverkerifria zonen i stället från Skeppsbron, via Strömbron över till Blasieholmen.


En smygtitt på hur det digitala fyrverkeriet kommer att gå till vid Stureplan på nyårsafton.


Firandet i New York som inspirerat initiativtagarna.


Traditionellt nyårsfirande vid Slussen.