Brevik. I Brevik ligger Alexander Ernstbergers lyxvilla. Foto: Roland Lundgren/Mostphotos

Tillslag mot Ernstbergers lyxvilla

Pensionsbolaget Allras VD och grundare Alexander Ernstberger fälldes i hovrätten efter en mutaffär med en mäklarfirma. Nu har Kronofogden genomfört en razzia mot lyxvillan i Brevik.

  • Publicerad 13:53, 29 jul 2021

Ledningen i pensionsbolaget Allra har fällts efter att ha flyttat pengar från pensionsspararna till sig själva genom en mutaffär med en mäklarfirma. I tingsrätten friades de men nu har de fällts i hovrätten.

Bland de fyra fällda finns Lidingöbon Alexander Ernstberger, VD och grundare av pensionsbolaget. För honom väntar sex års fängelse för mutbrott och trolöshet mot huvudman. Han får även ett näringsförbud på tio år.

Razzia mot lyxvillan

Tillsammans ska de dömda Allra-topparna betala sammanlagt 314 miljoner kronor. Nu har Kronofogden genomfört en razzia mot Ernstbergers lyxvilla i Brevik.

– Vi har startat med att säkra så mycket tillgångar som vi över huvudtaget kan och så snabbt det går. Så här långt har vi säkrat tillgångar, när det gäller fastigheter, pantbrev, kontobehållningar, värdepapper till ett värde av 45 miljoner kronor, säger Magnus Arvidson, enhetschef på specialverkställighetssektionen hos Kronofogden, till Expressens Dina Pengar.

Sveriges dyraste hus

Ernstberger köpte Breviksvillan år 2016 till en kostnad av 50 miljoner kronor. Det gjorde den till det dyraste huset i Sverige det året. Halva villan ska dock Ernstbergers fru har fått i gåva, något som Kronofogden nu måste utreda.

Ernstberger och två av de andra dömda Allra-topparna kommer att sitta häktade på grund av flyktfaran. Den fjärde personen, som tillhörde mäklarfirman, har fått reseförbud.