TILLFÄLLIG LÖSNING. Här är stadsdelens nya skatelösning på Lilla Essingen. Foto: Per Brandt

Tillfällig skatepark på Lilla Essingen får kritik

Istället för ramp – flyttbara moduler. Men stadsdelens nya skatelösning på Lilla Essingen sågas.

  • Publicerad 07:00, 18 apr 2021

Jag vill inte vara en gnällig småbarnsfarsa utan jag förstår problemet

Under vintern revs skaterampen på Lilla Essingen då den var i så risigt skick att den inte gick att renovera, något som tidigare gjorts flera gånger enligt stadsdelen.

Lilla Essingen får flyttbara skatehinder

En ny tillfällig lösning med flyttbara moduler utlovades på grund av den stora osäkerheten kring hur området ska exploateras i framtiden. Men kritiken lät inte vänta på sig. I en av öns lokala facebookgrupper sågas lösningen längs fotknölarna av flera.

Alexander Viiri som vistas i parken varje dag med sina två grabbar, är en av dem som är missnöjda.

– Jag vill inte vara en gnällig småbarnsfarsa utan jag förstår problemet med att ytan någon gång ska göras om. Men den här lösningen känns inte genomtänkt, säger han.

– Dels är flödet in i mitten så den sväljer inte alls lika många barn som den förra parken, dels är nivån svårare vilket gör att alla mindre barn inte kan åka där.  

Han tycker att stadsdelen borde ha undersökt behovet innan lösningen togs fram.

– Jag tycker definitivt att hindren borde bytas ut för att tillgodose behovet i området. De behöver vara lägre och svälja fler barn. Ett hinder är exempelvis felbyggt och lutar åt fel håll. Nu ökar olycksrisken enormt mycket i ett sånt här område med många mindre barn.

Skejtpark på Kungsholmen ryker – ersätts av utegym

Stadsdelsförvaltningen har fått in klagomål, enligt parkingenjör Helena Åkerlindh som säger att de varken hade tid eller budget för att göra en medborgardialog om ytan. Hon uppger även att lösningen är temporär.

– Jag förstår att vissa blev besvikna. Men nu har vi de här förutsättningarna. När jag cyklade förbi i går var det två killar där som använde den lite i alla fall, säger hon.

Enligt henne ska de ta kontakt med leverantören och framföra synpunkterna om placeringen och ”se om det går att justera”. Men några fler ändringar, som fler moduler, är inte aktuella.

Rivning och inköp av nya hinder kostar 200 000 kronor.

– Vi har inte avsatt mer i budget för att göra något mer. Det är en tillfällig lösning, som går att flytta, eftersom vi inte vet hur länge vi kan nyttja ytan. Det ska komma till lite sittmöjligheter och så ska vi måla en kingruta i asfalten för bollspel.

Ingen skate framöver men bad och gym

I detaljplanen för bostäder inom Primusområdet, där det just nu är osäkert kring vad som kommer att byggas och när, finns inte en skatepark med enligt de tidigare beskeden. Istället är planen att det inom parkmarken på detaljplansområdet ska finnas en ny lekplats, badstrand och utegym