Efter förseningar och strul med vaccinleveranser under den första vaccineringsrundan gick det i förra veckan skickade Region Stockholm ut brev till alla 80+-are om vaccinering mot covid-19.

https://www.mitti.se/nyheter/astra-zenecas-vaccin-pausas-i-stockholm-aldre-far-vanta/repucp!cJb8zHicMVYlOAFts@qRQg/

Responsen och intresset har varit enormt på Kungsholmen.

Men idag, tisdag, kom beskedet.

Folkhälsomyndigheten pausar användningen av Astra Zenecas vaccin i väntan på  den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA:s, utredning om misstänkta biverkningar är klar. Beslutet kommer sedan det rapporterats om biverkningar som blodpropp och blödning hos personer. I Sverige har inga sådana fall hittills rapporterats in.

Slår undan fötterna

Beskedet slår undan fötterna på vaccinationsplanerna på Kungsholmen.

Emma Lindh, tf verksamhetschef på Fridhemsplans vårdcentral, är så kallad klustersamordnare för alla vårdcentraler på Kungsholmen kring covidpandemin och det är främst Astras vaccin som skulle ges här.

Exempelvis Capios vårdcentral meddelar på sin hemsida att de avbokar vaccineringstider "de närmaste dagarna".

Nu tvingas vårdcentralerna vänta på vidare besked från Region Stockholm.

– Vi har ju bokat in 80+-arna och ligger bra till i fas. Vi har fått ett fåtal doser Pfizer och vaccinerar våra sista patienter idag. Men tilldelningen den här veckan på Kungsholmen var främst Astras vaccin. Jag har hört att de i Liljeholmen får Modernas vaccin och om det stämmer så de kan säkert köra på, säger Annika Netré, delägare på Fridhemsplans vårdcentral.

Inte helt stopp

Helt stopp är det däremot inte. Andra vaccin finns men inte i lika stor mängd som Astras var planerat att ges.

Enligt exempelvis Kungsholmsdoktorn på Rålambsvägen kommer de vaccinera cirka 60 patienter imorgon med Pfizers vaccin, men de tvingas ringa och boka om de som skulle ha fått Astras vaccin.

Även på Kvartersakuten Serafen meddelar man att beskedet inte påverkar de bokade vaccinationerna, som sker med Pfizers vaccin, men att beskedet leder till ökade väntetider".

Kan bara beklaga

"Vi kan bara beklaga att väntetiderna på nytt kommer att öka, vi delar er frustration och gör vårt bästa för att så många som möjligt ska kunna få sin vaccination så snart det är möjligt", skriver de på hemsidan.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-manga-80-plussare-har-fatt-vaccin-dar-du-bor/repucq!k57NTemivAvZM@FQ7J9DvA/