Tillbaka till plugget – efter 50 år

1968 var Solna lite finare än Sundbyberg. På Solna gymnasium var några poppis, andra blyga. Men idag är det lite tvärtom, tycker Agneta Larsson, som var med och tog initiativ till en stor återträff.

  • Publicerad 08:00, 21 maj 2018

I maj 1968 stod 140 förväntansfulla avgångselever med vita mössor på trappan till Solna gymnasium. Nu skulle de ut i livet.

Förra veckan, 50 år senare, återvände de. Då var det dags för reunion för de sju avgångsklasserna -68.

– Väldigt speciellt. Vissa hade man inte sett på 50 år. En del såg man direkt vem det var, andra inte, det beror väl på hur man åldras, säger Agneta Larsson, en av initiativtagarna.

85 före detta Solnaelever dök upp. Agneta är nöjd med närvarolistan.

– En del är döda, andra kan inte komma eller vill inte. Jag skulle tro att många som inte var där haft en jobbig upplevelse i skolan. Kanske har man känt sig utanför eller haft det svårt. Då vill man inte uppväcka minnen.

”Ofta de tystlåtna som blommat ut”

Idag bor Agneta i Sundbyberg. Många har blivit kvar i området, men en del reser även från utlandet för återträffarna. Klasserna har setts regelbundet i 25 år. Och visst blir det lite att man faller tillbaka i gamla roller från skolan, tycker Agneta. Men det som var då gäller inte nödvändigtvis idag.

– Det fanns ju ”de populära”, profiler som  alla ville vara kompis med, som man trodde skulle komma långt i samhället. Men ofta är det de mer tystlåtna som blommat ut tycker jag. Har man det lätt i början, om allt bara flyter på, då är man inte alltid beredd att kämpa sen.

Vem var du i klassen?

– Ganska tillbakadragen. Många blev förvånade att just jag skulle dra igång något sånt här. Men det händer ju saker i livet, jag har jobbat som tandläkare i Solna, varit egenföretagare, skaffat fyra barn och fått åtta barnbarn. Man förändras.

Hur har Solna och Sumpan förändrats sedan 1968?

– Då var Solna staden med hög status, lite finare. Sumpan var en annan kategori, det var industri och fabriksarbetare med Marabou och Sieverts kabelfabrik. Idag upplever jag att det är Sundbyberg som satsat, med fina stadskärnan som vidgas utåt. Solna har blivit en genomfartsstad.

Ungefär som för de mindre populära i skolan då, Sumpan har tagit revansch?

– Ja faktiskt! Det är ju ofta den som fått kämpa lite som blomstrar sen.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10

Hård kritik mot p-kaoset i centrum

Nyheter Staden ser nu över hur parkeringsproblemen i Centrala Sundbyberg ska lösas. – Det ett stort problem att Trafikverket inte har sundbybergarnas perspektiv, säger Stefan Bergström (C).måndag 23/11 12:43