Bagarmossens folkets hus. Lena Wollmer, omgiven av husvärdarna André Sandström och Linus Segerstedt samt Ingrid Engarås, husvårdare. Foto: Patrik Wirén

Till slut – nu vaknar kulturen till liv igen

Efter en lång tid av restriktioner och framflyttade arrangemang tar kulturen återigen plats i stadsdelen. Under hösten väntar ett späckat program för alla som längtat efter film, show, konst, teater, musik och fest.

  • Publicerad 14:02, 15 okt 2021

Intensiv höst för Bagarmossens folkets hus

– I och med pandemin finns det i dag barn som aldrig har upplevt kultur. Det är en katastrof.

Lena Wolmner, verksamhetschef på Bagarmossens Folkets hus, konstaterar att det varit en frustrerande tid. Men nu finns det äntligen möjlighet att blicka framåt igen och inte minst kommer just barnen få anledning att besöka huset.

– I november spelas musikteatern "Mamma Mu bygger en koja" och det är fortfarande ett par kvällar kvar av Efterhäng, berättar hon. 

För småbarnskonceptet Efterhäng återstår två tillfällen: Sambalelê 10 november och julshow med Vattenmannen & Speed 8 december.

Men det är inte bara barnen som ska lockas hit i höst. Henrik Ståhl gör till exempel en liveversion av sin populära podcast Somna med Henrik under tre fredagar.

– Vi kallar det den nya sortens AW och kommer placera ut sängar, kuddar och soffor i salen.

Annat som händer i höst är visning av The Father med Anthony Hopkins, show med humorgänget Stand Up Yours och Södra Sthlm filmfest där filmfantaster kan promenera mellan visningar i Skarpnäck, Kärrtorp och Bagis.

Konserter blir det också. 21 oktober kommer 4pe Blue och 18 november väntar Råå, Cardigansbasisten Magnus Sveningssons dub- och krautprojekt. 

Björkhagens hjärta. Delar av kulturföreningens styrelse och programgrupp. Foto: Privat

Försiktig optimism hos kulturföreningen i Björkhagen

Kulturföreningen Björkhagens hjärta hamnade i pausläge i samband med pandemin men under 2021 har det återigen börjat röra på sig. I augusti arrangerades en välbesökt utebio på Nytorps gärde och nu väntar trum-workshop med Kristina Aspqvist 23 oktober och en novemberfest 20 november.

Det är ännu oklart med adress för trumrytmerna, men festen äger rum utanför panncentralen på Halmstadsvägen. Alltså vid de lokaler som föreningen en dag hoppas få hyra in sig i för att kunna erbjuda mer kultur till Björkhagenborna.

Christer Behnke är ordförande i föreningen och låter åtminstone försiktigt optimistisk.

– Vi har en god och ganska intensiv dialog med både staden och svenska bostäder, säger han.

Vision. Skarpnäcks kulturhus kommer visa mer film. Foto: Patrik Wirén

Kulturhusets foajé ska bli ett andra vardagsrum i Skarpnäck

Det har onekligen känts lite avslaget i foajén til Skarpnäcks kulturhus. Men det ska det bli ändring på nu, förklarar Christofer Blixt, kommunikatör och utställningsansvarig.

– Vi ska jobba mycket med att aktivera foajén de kommande åren. Vår ambition är också att ha konserter där, kanske en öppen scen. Vi vill att det ska vara ett andra vardagsrum, att folk inte bara kommer hit vid arrangemang, förklarar han.

Sedan tidigare finns "Konst i foajén" som ett stående inslag och den 27 oktober är det vernissage för Maura Tavares "Trädporträtt." Även seniorernas favorit "Ät så spelar vi" återkommer inom kort med livemusik i foajén medan Nalins café & restaurang serverar mat.

Dessutom blir det en del film framöver. Södra Sthlm filmfest går av stapeln 29-31 oktober men för kulturhusets del pågår filmvisningar för skolklasser hela veckan. Och det finns en förhoppning om att kunna erbjuda ännu mer bio i framtiden.

– Vi har länge velat omvandla oss till en riktig biograf och få hit en filmpublik.

Nypremiär. Marie Nikazm Bakken, konstnärlig ledare på Turteatern: "Det är trist att ha en teater som inte kan ta emot publik, det är bara deppigt." Foto: Jonas Jörneberg

Turteatern i Kärrtorp firar 50 år med boksläpp och fest

Pandemin och medföljande restriktioner gjorde att en hel del kulturaktörer erbjöd publiken streamade konserter och föreställningar. Det gäller dock inte Turteatern i Kärrtorp.

Marie Nikazm Bakken, konstnärlig ledare, förklarar varför.

– För mig har det varit viktigt att behålla ett konstnärligt perspektiv. En pandemi är hemsk, men i en kris får man också tillfälle att tänka igenom vad som verkligen är viktigt. Vi landade i att det är viktigare att spela för åtta personer och ha ett livetilfälle än att streama. Kärnan för oss är det fysiska mötet mellan utövare och publik, säger hon.

Och fysiska möten blir det i höst. Just nu spelas till exempel skräckföreställningen "Nosferatu 2: vampyrens återkomst" för barn 6-9 år och 12-27 november väntar koreografen Hagar Malin Hellkvist Selléns verk "Kvinnor och skog."

Men det blir mer än så – bland annat en fest för att fira att teatern fyllde 50 förra året.

– Vi har gjort en bok som ska lanseras i höst och har ägnat en hel del tid åt att samla in material och intervjua människor som varit involverade genom åren. Och i november blir det en lanseringsfest i Kärrtorp, lovar Marie Nikazm Bakken. 

Reflexen. Mats Rosenqvist trivs i de nya stolarna och ser fram emot filmfestival och opera. Foto: John Farrow

Fullsatt premiär i nya stolar på Biograf Reflexen

Biograf Reflexen drivs av kulturföreningen med samma namn. Ordförande Mats Rosenqvist säger att det varit tufft under pandemin och att det känns fantastisk att köra igång igen. Premiärhelgen efter att restriktionerna hävdes blev en riktig succé. Både matinén och kvällsfilmen visades för fullsatta salonger.

– Det är otroligt kul att Reflexen återigen blir en mötesplats och att det blir liv och rörelse i Kärrtorp även kvällstid, säger han och tilläger att publiken numera sitter skönare än någonsin.

– Vi har nya stolar som gjort enormt för upplevelsen, det är en fröjd att gå in i salongen.

Under hösten väntar ett digert filmprogram, inte minst i form av Södra Sthlm filmfest som även tar plats i Bagarmossens folkets hus och Skarpnäcks kulturhus 29-31 oktober. De omtyckta operaföreställningarna från Metropolitan i New York fortsätter också.

– Deras matinéföreställningar blir med tidsskillnaden perfekt kvällsvisning för oss. Det är en annan publik än vi är vana vid, men det är toppen att vi kan rikta oss mot olika personer i olika åldrar.

Huset rymmer även Teater Reflex som också har en välmatad höst framför sig. Förutom onsdagsbar i foajén och serien "Det goda samtalet" blir det bland annat jazzkväll 19 november och konsert med Södra Bergens Balalaikor 20 november.