Tiggeriutredare: ”Inför nationellt förbud”

Regeringens före detta tiggeriutredare, Martin Valfridsson, var tidigare emot en lagstiftning mot tiggeri. Nu har han bytt åsikt – och föreslår ett tiggeriförbud i hela landet.

  • Publicerad 16:54, 24 apr 2017

När Martin Valfridsson presenterade sin tiggeriutredning i fjol var han tydlig:

”För att förbjuda tiggeri då måste man kriminalisera att be någon om hjälp eller att kriminalisera givandet. Jag tycker inte att det är bra lösning”, sa han då.

Läs mer:  Södermalm säger nej till tiggeriförbud

Vi ha nationellt förbud

Nu byter han fot. I Sveriges Radios Studio Ett föreslår han ett nationellt tiggeriförbud för att ”skydda de allra svagaste”.

”Jag ser att det finns en så hög grad av utnyttjande. Vi kan inte stillastittande se på när det händer. Den lagstiftning som jag tidigare var emot skulle jag faktiskt vilja att man utreder”, sa Valfridsson på måndagseftermiddagen.

Valfridsson lyfte fram polisens nationella kartläggning från 2015 där det framgick att flera grupper av tiggare utnyttjas av kriminella ligor.

”Det är farligt att tro att det är så här överallt, för det är det inte. Men man måste kunna uppmärksamma att det faktiskt händer”, sa Valfridsson.

Läs mer: M: ”Utred tiggeriet på Kungsholmen”

Socialborgarrådet: ”Jag har varit tydlig”

Åsa Lindhagen (MP) är socialborgarråd i Stockholm stad. Hon har inte ändrat åsikt.

– Jag har varit väldigt tydlig på den här punkten även tidigare och jag tycker inte att vi ska ha ett samhälle där vi förbjuder människor som är utsatta att be andra om hjälp, säger socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP).

Hon vill hellre se andra lösningar.

– Det är otroligt sorgligt att vi har den här situationen i Europa 2017 men de långsiktiga lösningarna handlar om sociala reformer i de här medborgarnas hemländer, inte om att skuldbelägga människor i fattigdom.