Aurel bor i en husvagn någonstans i länet. Foto: Hanna Lilja

Tiggeriförbudet: ”Jag skulle gärna hyra en plats av kommunen”

Täby är den andra kommunen i länet att införa ett förbud mot tiggeri. Vissa Täbybor rycker på axlarna, andra menar att förbudet inte är tillräckligt. Personerna som ber om pengar säger att de bara flyttar på sig. – Men jag skulle gärna hyra en plats av kommunen och legitimeras, säger Aurel.

  • Publicerad 14:00, 17 okt 2019

I duggregnet utanför Täby centrum sitter Aurel. När Mitt i frågar hur han påverkas av förbudet höjer han på axlarna, ställer sig upp och ritar en osynlig linje längs marken en liten bit bort.

– Inga problem. Det är skillnad på kommunal och privat mark, jag har suttit här i flera år och de har aldrig haft problem med mig. Om det blir förbud i kommunen flyttar jag till Stockholm, Norrköping eller Malmö. Blir det förbud i hela Sverige flyttar jag till Tyskland, Italien eller Österrike.

”Täbyborna är utsatta”

Aurel berättar att han i bland går på svenskaundervisning som hålls på Cyklopen i Högdalen när Birgitta Vikman går förbi. Hon avbryter intervjun och undrar varför han inte skaffar sig ett jobb.

Birgitta Vikman bor vid Tibblebanan. Foto: Hanna Lilja

– Jag tycker att de borde söka uppehållstillstånd och jobb i stället. Är det rätt att de inte arbetar? Det finns massor med jobb i parkerna som behöver göras. Eller skräpplockning. Förbudet är bra men det gäller bara vissa platser, säger hon.

Mitt i:s fotograf frågar om hon tror att det finns risk för att personer som ber om pengar hamnar i en mer utsatt position av ett förbud.

– De är inte utsatta, om det är några som är utsatta så är det Täbyborna, säger Birgitta Vikman.

Gäller vissa platser

Täby är den tredje kommunen i länet att införa ett förbud mot tiggeri, efter Lidingö och Danderyd.

Här ska tiggeri förbjudas: ”Vad ska jag göra, jag behöver pengar”

Tiggeriförbudet gäller vissa platser i Täby. Men först ska beslutet prövas av länsstyrelsen och kan träda i kraft tidigast i januari nästa år. Bland annat Arninge handelsområde och den stora parkeringen mellan Ica och Coop.

Vid returstationen står Gribbylundsborna Alfred Viart och Inga-Lill Clemente. Enligt dem har ingen bett om pengar, pant eller stört dem vid återvinningen på länge.

– Förr är det klart att man hoppade till om det stod någon bakom en, säger Alfred Viart och rycker på axlarna åt kommunens tiggeriförbud.

Alfred Viart och Inga-Lill Clemente tror att minskningen av kontanter gör det svårare för människor att be om pengar. Foto: Hanna Lilja

– Det påverkar inte mig så mycket. Jag brukar ge dem pengar i bland om jag har. Men jag tror att det minskar när ingen har kontanter i dag.

Inga-Lill Clemente tittar på honom.

– Vi har olika åsikter om det där. Han är lite mer restriktiv. Jag känner ingen otrygghet och säger att jag tar han om mina egna grejer om någon frågar mig.

Flyttar vidare

Tillbaka i Täby centrum. Aurel har gått in, han står vid ett vägguttag och laddar mobiltelefonen. Han berättar att han arbetade i 25 år för det österrikiska oljeföretaget OMV i Rumänien innan anläggningen lades ner.

– Man får inget jobb om man inte pratar perfekt svenska. I jul ska jag åka hem till min familj, sedan går jag i pension eller försöker få ett jobb på en kompis byggfirma i Italien.

Han pekar på sin stol genom glasväggen.

– Jag hade gärna hyrt en plats av kommunen och legitimerats. Nästa år sitter det en ny person där.

Tiggeriförbud

Här är områdena där tiggeriförbudet ska gälla:

Arninge handelsområde

Flygbacken, Hägernäs

Frestavägen korsningen Disavägen

Ica Dragonen i Vallatorp

Ica Stop på Bergtorpsvägen

Lidl på Enhagsvägen

Parkeringen vid Nytorps industriområde

Studievägen i Lahäll

Södervägen/Bergtorpsvägen

Ullnastrand Ullnavägen

Åkerbyvägen 96

Källa: Täby kommun