Här blir det en tiggerifri zon efter årskiftet. Den som bryter mot förbudet genom att tigga pengar eller be om pantburkar riskerar böter. Foto: Åsa Sommarström

Tiggeriförbudet i Täby får grönt ljus av länsstyrelsen

Täby kommun får klartecken från länsstyrelsen för att införa tiggerifria zoner runt elva återvinningsstationer. De som bryter mot förbudet genom att tigga pengar eller be om pantburkar riskerar böter.

  • Publicerad 16:46, 7 nov 2019

Länsstyrelsen har prövat den ändring i lokala ordningsstadgan som behöver göras för att inför tiggeriförbud på elva områden runt återvinningsstationer i Täby kommun. Det var Moderaterna och Kristdemokraterna, som i början av oktober, drev igenom beslutet i kommunfullmäktige med stöd av Sverigedemokraterna.

Här vill M och KD införa tiggerifria zoner i Täby

Massiv kritik från C, L, S och MP

Beslutet har fått massiv kritik inte bara från den politiska oppositionen, S och MP, utan även från allianskamraterna Centerpartiet och Liberalerna i Täby. Splittringen i frågan har till och med hotat allianssamarbetet och partierna har hela tiden hoppats på att länsstyrelsen vid sin prövning skulle stoppa införandet.

Även Stadsmissionen har protesterat och anser att ett tiggeriförbud strider mot ”mänskliga rättigheter”, att alla har rätt att be om hjälp.

Stadsmissionen: ”Tiggeriförbud bryter mot mänskliga rättigheter”

Kan ge böter att bryta mot tiggeriförbudet

M och KD vill förbjuda alla former av passivt och aktivt tiggande utifrån att detta anses skapa otrygghet för Täbyborna. Den som bryter mot förbudet riskera penningböter.

När beslutet träder i kraft efter årskiftet betyder det att på de utpekade platserna är det förbjudet att tigga om pengar, men också att ”opåkallat söka upp någon i syfte att insamla deras återvinningsmaterial, returglas, returburkar, PET-flaskor och/eller kläder”.

Länsstyrelsen skriver i domen att att de ändringar som ska göras i den lokala ordningsstadgan ”inte strider mot ordningslagen”.

Tiggeriförbudet: ”Jag skulle gärna hyra en plats av kommunen”

Stödjer sig på vägledande dom

En tidigare dom i Högsta förvaltningsdomen gällande ett liknande förbud i skånska Vellinge kommun har banat väg för att fler kommuner nu försöker komma åt tiggeriet på samma sätt.

Kritikerna har framfört att de anser att beslutet i Täby att förbjuda passivt tiggeri och att söka kontakt för att be om till exempel pantburkar går längre än vad Vellinge-domen öppnat för.

Tiggeriförbudet nära att knäcka Täbyalliansen

Därför ger länsstyrelsen grönt ljus

Länsstyrelsens enhetschef Adli Assali är den som beslutat om Täby-ärendet. Han ger grönt ljus för tiggerifria zoner med hänvisning till att det inte strider mot Vellinge-domens andemening. ”Enligt Länsstyrelsen mening, bör domstolens bedömning även vara tillämplig på dessa ytterligare beteenden som Täby kommun har förbjudit vid återvinningsstationer”, står det i domen.

Länsstyrelsen förtydligar också att eftersom det handlar om ett fåtal begränsade förbudszoner kan det inte anses ”lägga onödigt tvång på allmänheten eller annars göra obefogade inskränkningar i den enskildes frihet”.

Oppositionen laddar för att överklaga

Länsstyrelsen beslut lär inte överklagas. Detta eftersom det i så fall måste göras av kommunen, det vill säga i praktiken den majoritet som drivit igenom beslutet.

Det väntas däremot skickas in överklaganden till förvaltningsrätten kopplat till kommunfullmäktiges beslut, enligt uppgifter till Mitt i från oppositionen.

Fakta

Här är områdena där tiggeriförbudet ska gälla

Arninge handelsområde

Flygbacken Hägernäs

Frestavägen korsningen Disavägen

Ica Dragonen i Vallatorp

Ica Stop på Bergtorpsvägen

Lidl på Enhagsvägen

Parkeringen vid Nytorps industriområde

Studievägen i Lahäll

Södervägen/Bergtorpsvägen

Ullnastrand Ullnavägen

Åkerbyvägen 96.

Källa: Täby kommun
Visa merVisa mindre