Foto: Mitt i och Mostphotos

Tiggeriförbud på gång i flera kommuner – men inte i Stockholm

20 av länets 26 kommuner säger nej till lokala ­tiggeriförbud. I några kommuner har förslag redan röstats ner och i en annan samlas namnunderskrifter in för att få till en folkomröstning. I Stockholms stad har frågan lagts på is, trots vallöften.

  • Publicerad 04:54, 10 sep 2019

Nio månader efter att den vägledande domen från Högsta förvaltningsdomstolen som gav Vellinge kommun rätt att införa lokalt tiggeriförbud är flera kommuner i Stockholms län på väg att följa efter. Beslut om att införa lokala förbud är på gång i sex av länets 26 kommuner, visar en genomgång som Mitt i har gjort.

Stockholm stad är inte en av dem. Finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) sa före valet att ett förbud är en bra idé, men sedan dess har Moderaterna tvingats lägga frågan på is och kommer inte att driva den under den här mandatperioden.

– Vi i majoriteten har olika åsikter i frågan, därför har vi inte gått vidare med ett förbud. Stockholms befolkning har helt enkelt inte röstat på partier som vill genomföra ett förbud och då kan vi inte göra det, säger hon.

Kommunerna där ett förbud är på gång är Ekerö, Lidingö, Täby och Danderyd. Även i Upplands-Bro och Österåker kan beslut vara på gång i höst eller i början av nästa år.

Lidingö kan bli först ut, efter att förslaget i går kväll var uppe i kommunstyrelsen. Öns politiker är splittrade i frågan, men med Moderaterna, Lidingöpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som är för ett tiggeriförbud får frågan minsta möjliga majoritet. Den 30 september ska beslut fattas i kommunfullmäktige.

Klart: Lidingö går vidare mot tiggeriförbud

6 av 26 kan införa tiggeriförbud

Kommer ni att införa någon form av tiggeriförbud?

JA

Danderyd

Ekerö

Lidingö

Täby

NJA

Upplands-Bro (Frågan bereds nu inom den styrande Alliansen)

Österåker (En utredning pågår. Fastställer den att tiggeri är ett problem, då väntas ett förslag komma vilket tros få majoritet, enligt ks-ordförande.)

NEJ

Botkyrka

Haninge

Huddinge

Järfälla

Nacka

Norrtälje

Nykvarn

Nynäshamn (Beslut väntas tas i början av nästa år, men enligt ks-ordförande finns inte majoritet för ett förbud)

Salem

Sigtuna

Sollentuna

Solna

Stockholm

Sundbyberg

Södertälje

Tyresö

Upplands Väsby

Vallentuna

Vaxholm

Värmdö

Källa: Mitt i har frågat kommunstyrelseordföranden i länets 26 kommuner. Samtliga har svarat.
Visa merVisa mindre

I Täby och Danderyd vill man utöver tiggeriförbud på allmänna platser såsom på torg, även se förbud på återvinningscentraler.

– Vi har uppmärksammat ett problem att våra Täbybor känner sig otrygga vid återvinningsstationerna, sa Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby i Mitt i i början av sommaren.

Ytterligare Moderatledda kommuner i länet är positiva till ett förbud, men vill snarare se ett nationellt förbud och driver inte frågan lokalt. Sollentuna och -Nynäshamn är exempel på det.

Vill ha lokal folkomröstning

Inför valet förra hösten var det flera partier lokalt som lovade väljarna tiggeriförbud. Men koalitioner som bildades efter valet har gjort att flera styrande partier lagt frågan på is och har inte för avsikt att driva frågan under den pågående mandatperioden, däribland Värmdö och Järfälla, utöver Stockholm stad.

Men i Järfälla samlades det i helgen in namnunderskrifter för att få till en lokal folkomröstning om att införa tiggeriförbud. Bakom initiativet står en privatperson som ligger bakom Facebookgruppen Varning i Järfälla med drygt 16 000 medlemmar.

För att det eventuellt kan bli tal om en rådgivande folkomröstning måste först dryg 5 500 namnunderskrifter samlas in där under en sexmånadersperiod bland de röstberättigade kommuninvånarna. Hur många som hittills samlats in är oklart.

Avgörande domar för tiggeri/passiv pengainsamling

Två olika modeller

Lokalt tiggeriförbud

Det var i december förra året som Högsta förvaltningsdomstolen gav Vellinge kommun i Skåne rätt att förbjuda tiggeri med hänvisning till ordningslagen.

Förbudet gäller enbart på särskilt utpekade offentliga platser. Vad som gäller när det kommer till privat mark, i anslutning till till exempel en matbutik, som inte kan anses vara offentlig plats, ses nu över.

Att bryta mot den kommunala ordningsstadgan kan ge böter.

Lokalt tiggeriförbud finns nu i Vellinge, Staffanstorp, Bromölla, Sölvesborg och Katrineholm.

Avgiftsbelagt tillståndskrav för tiggeri, så kallad passiv insamling av pengar

I somras stod det klart att Eskilstuna kommun fått rätt i förvaltningsdomstolen att införa avgiftsbelagt tillståndskrav för passiv insamling av pengar.

Tillståndet kostar 250 kronor och kräver en giltig legitimation.

Polisen ska kontrollera tillstånden och den som ertappas med att samla in pengar utan tillstånd kan få böter.

Tillstånden gäller på  offentliga platser, hur det blir utanför affärer på privat mark, kan vara upp till handlaren.

Källa: Polisen, lokala medier
Visa merVisa mindre

Halverad inkomst för tiggare

Enligt länsstyrelsen finns det runt 5 000 utsatta EU-medborgare i Sverige, en siffra som i princip legat konstant sedan 2015. Av dem befinner sig mellan 900 och 2 500 i Stockholms län, enligt bedömningar från välgörenhetsorganisationer, kommunerna i länet och Polismyndigheten. Hur många av dem som tigger är oklart.

”Vi är oroliga att det finns en risk att man tvingas in i mer desperata försök att försörja sig”

Marika Markovits, direktör Stockholms stadsmission

Marika Markovits, direktör för Stockholms stadsmission, ser inte tiggeri som en långsiktig lösning, men inte heller att rycka bort den försörjningsmöjligheten från en dag till en annan för dem som försöker försörja sig på lagligt sätt.

– Vi är oroliga att det finns en risk att man tvingas in i mer desperata försök att försörja sig. Det kan handla om kriminalitet, en större risk att utsättas för människohandel eller tvingas in i prostitution, säger hon.

Samtidigt kan hon se en tendens att något färre EU-medborgare kommer hit och tigger och att inkomsterna för de som gör det har halverats från tidigare runt 70-150 kronor per dag.

– För de som fortfarande väljer att komma hit är den inkomsten en nödvändighet. Min bild av målgruppen är att den är van att bli ivägkörd, och att ett tiggeriförbud inte överraskar dem. Men konsekvensen blir att färre har ett sätt att försörja sig på, säger hon.

Fakta

900-2500 utsatta EU-medborgare

Enligt Stadsmissionens uppskattning befinner sig runt 900 utsatta EU-medborgare i Stockholms län, beräknat på antalet de kommer i kontakt med. Polisen beräkning är 2500 stycken. Hur många av dem som tigger är dock oklart.

Totalt uppskattas 5 000 utsatta EU-medborgare befinna sig i Sverige.

Källa: Länsstyrelsens regionala lägesbild