Vid Mörby centrum kan det att bli förbjudet att tigga. Foto: Mitt i och Mostphotos

Tiggeriförbud kan bli verklighet i Danderyd – beslut tas ikväll

Lidingö blev först ut i länet med tiggeriförbud. Nu lutar det åt att samma förbud även klubbas igenom i Danderyd. Under kvällens möte i kommunfullmäktige ska beslut fattas.

  • Publicerad 14:00, 14 okt 2019

För två veckor sedan blev Lidingö den första kommunen i länet att införa ett tiggeriförbud. Förbudet började gälla omgående.

Nu kan Danderyd gå samma väg. Under kvällens kommunfullmäktiges väntas kommunen att rösta igenom lagförslaget. Något Mitt i tidigare har rapporterat om.

Tiggeriförbud närmar sig i Danderyd – beslut fattas i höst

Förslaget om att införa ett förbud i Danderyd kommer från Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna och har delat politikerna. Till med i majoriteten.

– Vi har varit tydliga med att det här inte är någon liberal politik och ingick inte i den överenskommelsen när vi gick in i majoriteten, säger Bengt Sylvan som är gruppledare för Liberalerna i Danderyd.

– Helst skulle jag vilja att man tog ett nationellt beslut om tiggeriförbud. Vi i Liberalerna är delade i den här frågan, fortsätter han.

Att flera personer i kommunen har känt sig otrygga vid återvinningsstationer är något han tar till sig. Partiets representanter i kommunfullmäktige är fria att rösta hur de vill.

– Jag kommer att avstå att rösta. Jag är egentligen emot tiggeriförbudet men samtidigt får inte den enes frihet vara till last för en annan, säger Bengt Sylvan.

Även C röstar fritt

Centern som sitter i opposition kommer också att rösta fritt.

– Det finns mycket känslomässiga synpunkter och jag har hållit mig i bakgrunden i frågan. Det har gjort att jag har beslutat att det är fri röstning av respekt för att flera är engagerade i frågan, säger Siv Sahlström (C) som är oppositionsråd i Danderyds kommun.

Siv Sahlström kommer att rösta för ett tiggeriförbud då majoriteten i hennes partikollegor också är för förslaget.

Sahlström menar att förslaget har blivit något av en kvinnofråga. Att fler kvinnor känner sig otrygga, framförallt vid återvinningsstationerna.

– Kvinnor ska inte behöva vara rädda. Det kan kännas obehagligt när någon större man kommer fram och tränger sig på. Många känner sig försvarslösa och på det sättet är det mer en kvinnofråga, säger hon.

Socialnämnden ställer sig bakom tiggeriförbud i Danderyd

Hoppas på ett förbud

Från Moderaternas sida är partiet hoppfulla att få igenom förslaget. Sedan tidigare har socialnämnden ställt sig bakom och kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander (M), har också sagt att tiggeriförbudet har varit en prioriterad fråga.

– Jag är förvånad över att det verkar vara den viktigaste frågan eftersom de har drivit detta så hårt. För oss är det inte en jättefråga, vi har väldigt få tiggare i Danderyds kommun, säger Siv Sahlström.

I och med att flertalet från oppositionen ser ut att rösta för ett förbud lutar det åt att tiggeriförbud kommer att klubbas även i Danderyd.

Fakta

Här kan tiggeriförbud bli aktuellt i Danderyd

Butiker där passiv insamling av pengar förbjuds.

ICA Myran, Mörbyhöjden

ICA Supermarket/Hemköp, Mörbyplan

Coop inklusive Djursholms torg

Stora Coop

Lidl

ICA, Eneby torg

ICA Tornet, Stocksunds torg

ICA Nära, Klingsta

 

Återvinningsstationer:

Danderyds golfklubb

Enebybergs IP

Enebybergs station

Enebyängens handelsplats

Bråvallavägen/Ösbyvägen

Parkeringen vid Djursholms slott

Pendelparkeringen vid Mörbyskolan

P-plats södra Mörby centrum

Lidl, Stocksund.

Källa: Danderyds kommun
Visa merVisa mindre