Foto: Mitt i och Mostphotos

Tiggeriförbud är inte aktuellt i Sundbyberg

20 av länets 26 kommuner säger nej till lokala ­tiggeriförbud. I några kommuner har förslag redan röstats ner eller lagts på is, trots vallöften, och i en annan kan en folkomröstning i frågan vara på gång. I Sundbyberg är frågan inte aktuell.

  • Publicerad 04:55, 10 sep 2019

Nio månader efter att den vägledande domen från Högsta förvaltningsdomstolen som gav Vellinge kommun rätt att införa lokalt tiggeriförbud är flera kommuner i Stockholms län på väg att följa efter. Beslut om att införa lokala förbud är på gång i sex av länets 26 kommuner, visar en genomgång som Mitt i har gjort.

Sundbyberg är inte en av dem.

– Den enda frågan som är prioriterad för oss är att hjälpa de mest utsatta och kämpa emot de som önskar se ett tiggeriförbud. Samhället behöver ta gemensamma krafttag för att lyfta dessa människor ur fattigdom och in i samhället, inte minst på EU-nivå. Vi anser att det stora problemet är den fattigdom som är orsaken till att människor tigger och att förbud inte hjälper dessa människor, snarare tvärtom, skriver Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett svar till Mitt i.

Sverigedemokraterna föreslog tidigare i år att införa tillståndskrav för tiggeri, men motionen avslogs av fullmäktige i början av sommaren.

Kommunerna där ett förbud är på gång är Ekerö, Lidingö, Täby och Danderyd. Även i Upplands-Bro och Österåker kan beslut fattas i höst eller i början av nästa år.

6 av 26 kan införa tiggeriförbud

Kommer ni att införa någon form av tiggeriförbud?

JA

Danderyd

Ekerö

Lidingö

Täby

NJA

Upplands-Bro (Frågan bereds nu inom den styrande Alliansen)

Österåker (En utredning pågår. Fastställer den att tiggeri är ett problem, då väntas ett förslag komma vilket tros få majoritet, enligt ks-ordförande.)

NEJ

Botkyrka

Haninge

Huddinge

Järfälla

Nacka

Norrtälje

Nykvarn

Nynäshamn (Beslut väntas tas i början av nästa år, men enligt ks-ordförande finns inte majoritet för ett förbud)

Salem

Sigtuna

Sollentuna

Solna

Stockholm

Sundbyberg

Södertälje

Tyresö

Upplands Väsby

Vallentuna

Vaxholm

Värmdö

Källa: Mitt i har frågat kommunstyrelseordföranden i länets 26 kommuner. Samtliga har svarat.
Visa merVisa mindre

I Täby och Danderyd vill man utöver tiggeriförbud på allmänna platser såsom på torg, även se förbud på återvinningscentraler.

Ytterligare Moderatledda kommuner i länet är positiva till ett förbud, men vill snarare se ett nationellt förbud och driver inte frågan lokalt. Sollentuna och Nynäshamn är exempel på det.

Vill se lokal folkomröstning

Inför valet förra hösten gick flera partier lokalt ut med att lova väljarna tiggeri-förbud. Men koalitioner som bildades efter valet har gjort att flera styrande partier lagt frågan på is och har inte för avsikt att driva frågan under den pågående mandatperioden, däribland Stockholm, Värmdö och Järfälla.

Men i Järfälla samlades det i helgen in namnunderskrifter för att få till en lokal folkomröstning om att införa lokalt tiggeriförbud. Bakom initiativet står en privatperson som ligger bakom Facebookgruppen Varning i Järfälla med drygt 16 000 medlemmar.

För att det eventuellt kan bli tal om en rådgivande folkomröstning måste först dryg 5 500 namnunderskrifter samlas in där under en sexmånadersperiod bland de röstberättigade kommuninvånarna. Hur många underskrifter som hittills samlats in är oklart.

Avgörande domar för tiggeri/passiv pengainsamling

Två olika modeller

Lokalt tiggeriförbud

Det var i december förra året som Högsta förvaltningsdomstolen gav Vellinge kommun i Skåne rätt att förbjuda tiggeri med hänvisning till ordningslagen.

Förbudet gäller enbart på särskilt utpekade offentliga platser. Vad som gäller när det kommer till privat mark, i anslutning till till exempel en matbutik, som inte kan anses vara offentlig plats, ses nu över.

Att bryta mot den kommunala ordningsstadgan kan ge böter.

Lokalt tiggeriförbud finns nu i Vellinge, Staffanstorp, Bromölla, Sölvesborg och Katrineholm.

Avgiftsbelagt tillståndskrav för tiggeri, så kallad passiv insamling av pengar

I somras stod det klart att Eskilstuna kommun fått rätt i förvaltningsdomstolen att införa avgiftsbelagt tillståndskrav för passiv insamling av pengar.

Tillståndet kostar 250 kronor och kräver en giltig legitimation.

Polisen ska kontrollera tillstånden och den som ertappas med att samla in pengar utan tillstånd kan få böter.

Tillstånden gäller på  offentliga platser, hur det blir utanför affärer på privat mark, kan vara upp till handlaren.

Källa: Polisen, lokala medier
Visa merVisa mindre

Halverad inkomst för tiggare

Enligt länsstyrelsen finns det runt 5 000 utsatta EU-medborgare i Sverige, en siffra som i princip legat konstant sedan 2015. Av dem befinner sig mellan 900 och 2 500 i Stockholms län, enligt bedömningar från välgörenhetsorganisationer, kommunerna i länet och Polismyndigheten. Men hur många av dem som tigger är oklart.

”Vi är oroliga att det finns en risk att man tvingas in i mer desperata försök att försörja sig”

Marika Markovits, direktör Stockholms stadsmission

Marika Markovits, direktör för Stockholms stadsmission, ser inte tiggeri som en långsiktig lösning, men inte heller att rycka bort den försörjningsmöjligheten från en dag till en annan för dem som försöker försörja sig på lagligt sätt.

– Vi är oroliga att det finns en risk att man tvingas in i mer desperata försök att försörja sig. Det kan handla om kriminalitet, en större risk att utsättas för människohandel eller tvingas in i prostitution, säger hon.

Samtidigt kan hon se en tendens att något färre EU-medborgare kommer hit och tigger och att inkomsterna för de som gör det har halverats från tidigare runt 70-150 kronor per dag.

– För de som fortfarande väljer att komma hit är den inkomsten en nödvändighet. Min bild av målgruppen är att den är van att bli ivägkörd, och att ett tiggeriförbud inte överraskar dem. Men konsekvensen blir att färre har ett sätt att försörja sig på, säger hon.

Fakta

900-2500 utsatta EU-medborgare

Enligt Stadsmissionens uppskattning befinner sig runt 900 utsatta EU-medborgare i Stockholms län, beräknat på antalet de kommer i kontakt med. Polisen beräkning är 2500 stycken. Hur många av dem som tigger är dock oklart.

Totalt uppskattas 5 000 utsatta EU-medborgare befinna sig i Sverige.

Källa: Länsstyrelsens regionala lägesbild

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

19-åringen kan ha begått andra brott på rymmen

Nyheter Polisen söker vittnen Åklagaren och polisen söker fortfarande vittnen till mordet i Rissne, men också dem som har uppgifter om ett annat rån i Sundbyberg som 19-åringen kan ha begått.onsdag 20/1 9:26

Nya återvinningen överklagad igen

Nyheter Stockholm riktar kritik mot Solna och Sumpan En ny återvinningscentral i Sundbyberg kan dröja ytterligare sedan bygglovet överklagats igen. Samtidigt riktar Socialdemokraterna i Stockholm kritik mot Solna och Sumpan för att en återvinning inte...tisdag 19/1 1:15

Bussar fortsätter ersätta tvärbanan

Nyheter Skulle börjat rulla i december Trots löfte om att tvärbanan skulle vara igång före jul fortsätter ersättningsbussar att trafikera sträckan mellan Alvik och Bromma flygplats. Enligt SL rör det sig om någon vecka kvar.måndag 18/1 11:34