
Foto: Mitt i och Mostphotos
Tiggeriförbud är inte aktuellt i Sundbyberg
20 av länets 26 kommuner säger nej till lokala tiggeriförbud. I några kommuner har förslag redan röstats ner eller lagts på is, trots vallöften, och i en annan kan en folkomröstning i frågan vara på gång. I Sundbyberg är frågan inte aktuell.
- Nyheter
- Publicerad 04:55, 10 sep 2019
Nio månader efter att den vägledande domen från Högsta förvaltningsdomstolen som gav Vellinge kommun rätt att införa lokalt tiggeriförbud är flera kommuner i Stockholms län på väg att följa efter. Beslut om att införa lokala förbud är på gång i sex av länets 26 kommuner, visar en genomgång som Mitt i har gjort.
Sundbyberg är inte en av dem.
– Den enda frågan som är prioriterad för oss är att hjälpa de mest utsatta och kämpa emot de som önskar se ett tiggeriförbud. Samhället behöver ta gemensamma krafttag för att lyfta dessa människor ur fattigdom och in i samhället, inte minst på EU-nivå. Vi anser att det stora problemet är den fattigdom som är orsaken till att människor tigger och att förbud inte hjälper dessa människor, snarare tvärtom, skriver Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett svar till Mitt i.
Sverigedemokraterna föreslog tidigare i år att införa tillståndskrav för tiggeri, men motionen avslogs av fullmäktige i början av sommaren.
Kommunerna där ett förbud är på gång är Ekerö, Lidingö, Täby och Danderyd. Även i Upplands-Bro och Österåker kan beslut fattas i höst eller i början av nästa år.
6 av 26 kan införa tiggeriförbud
I Täby och Danderyd vill man utöver tiggeriförbud på allmänna platser såsom på torg, även se förbud på återvinningscentraler.
Ytterligare Moderatledda kommuner i länet är positiva till ett förbud, men vill snarare se ett nationellt förbud och driver inte frågan lokalt. Sollentuna och Nynäshamn är exempel på det.
Vill se lokal folkomröstning
Inför valet förra hösten gick flera partier lokalt ut med att lova väljarna tiggeri-förbud. Men koalitioner som bildades efter valet har gjort att flera styrande partier lagt frågan på is och har inte för avsikt att driva frågan under den pågående mandatperioden, däribland Stockholm, Värmdö och Järfälla.
Men i Järfälla samlades det i helgen in namnunderskrifter för att få till en lokal folkomröstning om att införa lokalt tiggeriförbud. Bakom initiativet står en privatperson som ligger bakom Facebookgruppen Varning i Järfälla med drygt 16 000 medlemmar.
För att det eventuellt kan bli tal om en rådgivande folkomröstning måste först dryg 5 500 namnunderskrifter samlas in där under en sexmånadersperiod bland de röstberättigade kommuninvånarna. Hur många underskrifter som hittills samlats in är oklart.
Avgörande domar för tiggeri/passiv pengainsamling
Halverad inkomst för tiggare
Enligt länsstyrelsen finns det runt 5 000 utsatta EU-medborgare i Sverige, en siffra som i princip legat konstant sedan 2015. Av dem befinner sig mellan 900 och 2 500 i Stockholms län, enligt bedömningar från välgörenhetsorganisationer, kommunerna i länet och Polismyndigheten. Men hur många av dem som tigger är oklart.
”Vi är oroliga att det finns en risk att man tvingas in i mer desperata försök att försörja sig”
Marika Markovits, direktör Stockholms stadsmission
Marika Markovits, direktör för Stockholms stadsmission, ser inte tiggeri som en långsiktig lösning, men inte heller att rycka bort den försörjningsmöjligheten från en dag till en annan för dem som försöker försörja sig på lagligt sätt.
– Vi är oroliga att det finns en risk att man tvingas in i mer desperata försök att försörja sig. Det kan handla om kriminalitet, en större risk att utsättas för människohandel eller tvingas in i prostitution, säger hon.
Samtidigt kan hon se en tendens att något färre EU-medborgare kommer hit och tigger och att inkomsterna för de som gör det har halverats från tidigare runt 70-150 kronor per dag.
– För de som fortfarande väljer att komma hit är den inkomsten en nödvändighet. Min bild av målgruppen är att den är van att bli ivägkörd, och att ett tiggeriförbud inte överraskar dem. Men konsekvensen blir att färre har ett sätt att försörja sig på, säger hon.
Fakta
900-2500 utsatta EU-medborgare
Enligt Stadsmissionens uppskattning befinner sig runt 900 utsatta EU-medborgare i Stockholms län, beräknat på antalet de kommer i kontakt med. Polisen beräkning är 2500 stycken. Hur många av dem som tigger är dock oklart.
Totalt uppskattas 5 000 utsatta EU-medborgare befinna sig i Sverige.