Tigern (Paulo Vidal) och Kobran (Martin Fogelström) i action i studion i Gröndal. Foto: Per Kristiansen

Tigern och Kobran fångar barnens känslor på sin skiva

Längtan efter en egen hund, bråk med bästa kompisen, mammor som inte lyssnar och lyckan över en röd brandbil. I en studio i Gröndal har Paulo Vidal och Martin Fogelström spelat in en barnskiva som både svänger och väcker tankar.

  • Publicerad 06:40, 18 feb 2021

I många år hade Hägerstensåsenbon Paulo Vidal svårt att komma loss med sitt musikskapande. Prestationskravet fick det att låsa sig, trots all kärlek till musiken.

Men för sex år sedan fick han sitt första barn – och något lossnade.

– Jag började skriva barnlåtar på skoj. Jag kände inga krav alls, bara glädje. Det blev en ny låt varje kväll, berättar han.

Martin fick lyssna

Barnen fick lyssna förstås. Men en dag tog Paulo Vidal också med sig några låtar till sin kompis, musikern Martin Fogelström. Han tände direkt. Så började duon spela in låtarna i Martin Fogelströms musikstudio hemma i Gröndal. Låtar om allt från att känna lycka över en röd brandbil till ilskan över mammor som inte lyssnar och om hur det känns att överösas med presenter när allt man vill ha är en egen hund.

– En del kommer från min egen barndom, jag minns många situationer väldigt väl. Men det mesta utgår från min erfarenhet av mina egna barn, säger Paulo Vidal.

17 musiker i studion

Först var de bara två i studion, men sakta växte projektet. Till slut var 17 musiker med och spelade in "Brandbilar och poesi". Med stråkar, trummor, trumpet, trombon, saxofon, elgitarr, bas, piano, pedalsteel och orgel har de skapat en skiva som är både svängig, rockig, lekfull och finstämd.

– Det var ett riktigt hybrisprojekt, men vi gjorde skivan över lång tid så det gick bra, Det har varit lustfyllt hela tiden. Det ger en magisk känsla att rikta sig till barn, säger Martin Fogelström och berättar hur kul det var när låtar från skivan gjorde succé på sonens förskoledisko.

Har artistnamn

Tigern och Kobran är duons artistnamn. Martin Fogelström har haft smeknamnet Kobran i många år, medan Paulo tog namnet Tigern när hans barn hade en tigerperiod. Någon djupare tanke ligger inte bakom.

– Nej, jag är nog mer lik en stork, men det är roligare med en tiger, säger Paulo Vidal.

Omslaget till "Brandbilar och poesi" Foto: Illustratör: Robin Bergelt, Foto: Per Kristiansen

Blev kompisar på Hultfredsfestivalen

Aktuellt: Barnskivan "Brandbilar och poesi", inspelad i Brassakobra Studios i Gröndal av Tigern och Kobran.

Tigern: Hägerstensåsenbon Paulo Vidal, som skrivit de flesta låtarna (musik och text). Spelar flera instrument på skivan.

Kobran: Gröndalsbon Martin Fogelström, som är producent. Spelar flera instrument på skivan

Mer om duon: Lärde känna varandra för 20 år sedan, när de åkte ihop till Hultsfredsfestivalen. Har jammat ihop sedan dess.

Visa merVisa mindre