Tidtabellen på plats – nu kan du åka utan chaufför

Stort pressuppbåd, många nyfikna åskådare och en rad stolta politiker var på plats när världens första självkörande bussar i linjetrafik invigdes i Barkarbystaden under onsdagen.

  • Publicerad 15:17, 24 okt 2018

Prick 13.00 rullar den röda lilla bussen runt hörnet vid Stora Torg i Barkarbystaden och stannar vid hållplatsen.

Dörrarna öppnas och ut kliver trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla Emma Feldman (M) och miljö- och kollektivtrafiklandstingsråd Tomas Eriksson (MP).

Det är otroligt roligt att detta sker just i Barkarbystaden

Emma Feldman (M)

Efter tal om stolthet, historisk dag och framtida kollektivlösningar sätter trion upp tidtabellen vid hållplatsen och förklarar linjen invigd.

– Det är otroligt roligt att detta sker just i Barkarbystaden och Järfälla, säger Emma Feldman. Och man behöver inte vara orolig för att åka. Jag åkte hit och det gick jättebra, säger hon.

Kristoffer Tamsons (M), Tomas Eriksson (MP) och Emma Feldman (M) inviger i Barkarbystaden. Foto: Klara B Orreteg

 

Sist Kristoffer Tamsons stod just här, på Stora Torg, värmde solen och sommaren kändes inte långt borta. Nu är vinden isande kall i skuggan vid hållplatsen. Han har åkt de självkörande bussarna flera gånger tidigare, men idag var premiär även för honom att åka i linjetrafik.

– Det är extra stort, säger han.

Operatör åker med

Buss 549 kommer till en början trafikera linjen under morgon och kväll på vardagar, samt mitt på dagen under lördagar. Den går från Stora Torg till bostadskvarteren bakom handelsplatsen.

Bussarna går i 12-15 kilometer i timmen och har plats för 12 passagerare. De första åren kommer en bussvärd åka med, men inte styra bussen. Den kör själv men kan dyka på situationer då en operatör behövs för att godkänna vidare framfart.

– Den stannar hellre en gång för mycket om det skulle vara något, säger Daniel Mohlin som är projektledare på Nobina.

Gratis provåkning

Under resten av dagen kan nyfikna passagerare åka gratis. Imorgon drar den vanliga linjetrafiken igång och då är det giltigt färdbevis som gäller.

Molly och Theres Widstedt är några av de spända åskådare som väntar på att få en gratistur. Molly tror att det kommer kännas väldigt spännande att åka.

– Men jag är inte rädd. Eller okej. Lite rädd, säger hon.