Foto: Linn Hedesström Blad

Tidstypisk videokonst på golv bakom lyckta dörrar

I en portingång på Skarpnäcks allé kommer de boende att kunna följa ­tidens färgskiftningar när Katarina Eismann ställer ut videoverket ”Här och nu”. Utställningen, som även kan beskådas utifrån, invigs nu på lördag.

  • Publicerad 15:17, 3 feb 2013

Idén till placeringen av verket i portuppgången till Skarpnäcks allé 48 kommer fån Stockholms konst, som arbetar med offentliga verk till bostadsområden, parker och torg.

Fastigheten ägs av Stockholmshem.

– Stockholms konst har drivit det här för att undersöka hur video kan ta plats i det offentliga rummet. Det görs ju på en del håll i Stockholm men just på det här sättet, i en trappuppgång, har jag aldrig sett det, säger Katarina Eismann som skapat videoinstallationen ”Här och nu”.

Under en månad ska de boende kunna följa tidens föränderlighet projicerad på golvet i entrén till fastigheten, som ett slags klocka som förhåller sig till väderstrecken där huset är placerat.

Katarina Eismann kommer att vara på plats när videoinstallationen invigs den 9 februari för att kunna svara på frågor om konstverket.

– Det kan bli alla möjliga reaktioner. Jag vet inte vilka som bor där och har inte träffat dem. Men verket är gjort med tanke på att det är en plats man passerar många gånger på ett dygn, säger hon.

Klockan är animerad och öppnar sig i tårtbitar, baserade på collage från Skarpnäcksområdet och färgtemperaturen ändras utifrån dagens olika delar. Katarina Eismann säger att verket är formulerat som en fråga, snarare än ett svar.

– Det är tankar kring tiden och att vi vrider oss runt solen – att det är det som gör tiden synlig. Om man bara stirrar ut genom fönstret och försöker se tiden ser man ingenting, man ser den genom att saker ändrar sig. Att solen går upp eller ner, att folk har gått eller kommit, säger hon.

Verket bygger just på att det förändras, men att skiftningarna blir tydliga först i efterhand. På väg tillbaka från jobbet, eller efter inköpet i affären.

Kurt Johansson bor i huset och ser fram mot videoprojektet. Han är konstinköpare för Nordea och springer mycket på gallerier. Dessutom målar han själv.

– Det är spännande att se vad hon åstadkommer. Jag tycker att det är bra att konsten kommer ut så här och det är lite ovanligt med just en videoinstallation.

Trots konstintresset är Kurt Johansson inte så bevandrad i videokonst.

– Jag kan inte riktigt det området. Men det ska bli kul att närma sig verket och att försöka förstå det, säger han.

Katarina Eismann ställer ut videoverket ”Här och nu” i en port på Skarpnäcks allé.