Öppnar igen. Efter drygt ett år slår den klassiska restaurangen i Edsbergsparken upp portarna på nytt.
Foto: Tomas Stark
– Det var mer jobb än vi trodde först, och vi vill göra allt ordentligt från grunden nu när vi ska öppna igen, men vi hinner till valborg, säger Björn Johansson som tillsammans med sin fru Silvia Johansson tar över den klassiska restaurangen i Edsbergsparken.
Det dröjer dock ytterligare en tid innan man öppnar för fullt. På valborgsmässoafton är det bordsbokning för cirka 60 personer, först till kvarn, och sedan håller man stängt igen till kristi himmelsfärdsafton då det åter blir en tillfällig öppning.
– Det är på grund av pandemin. Det är inte kul att ha öppet om det inte kommer något folk. På valborg och kristi him räknar vi med att få bokningar, men sedan öppnar vi på riktigt den 21 maj, säger Björn Johansson.
Ett datum med anor
Just valborg är ett datum med anor på Edsbacka. Det var på valborgsmässoafton 1983 som stjärnkrögaren Christer Lingström återöppnade Edsbacka Krog – på dagen 111 år efter att den stängdes 1872 – och sedan drev den framgångsrikt i 27 år.
I april 2010 var det premiär för en ny restaurang, Edsbacka Wärdshus, och den eran varade i tio år. De dåvarande krögarna slog igen portarna i mars i fjol och i juni lades fastigheten ut till försäljning. Det var inte helt lätt att hitta en köpare men till slut slog alltså Björn och Silvia Johansson, som även driver Engelen i Gamla Stan, till.
– Engelen har varit stängd sedan i julas men öppnade igen i förra veckan, så just nu har vi fullt upp! säger Björn Johansson.
Ny köksmästare
Till Edsbacka Krog har man anställt en ny restaurangchef, rutinerade Annika Gelhaar, och en ny köksmästare, David Elfstrand.
– Han har bott och jobbat i Barcelona i 10–15 år men har flyttat hit nu, jättekul för oss. Dessutom har vi med Melker Andersson som rådgivare. Det är roligt för han jobbade med Christer Lingström på Carl Michael Bellman på Djurgården för en massa år sedan, säger Björn Johansson.
Många nyfikna
Under renoveringsarbetet de senaste månaderna har många flanerat förbi och nyfiket sneglat in mot Edsbacka Krog, berättar Björn Johansson.
– Sollentunaborna vill ha igång krogen igen, det märker vi. Det är klart, den ligger ju grandiost i slottsparken. Och det ska vi ta vara på med en kolgrill utomhus under sommaren.
Ambitionen är att bevara atmosfären och miljön som omger Edsbacka, och att servera klassisk husmanskost av hög kvalitet, med lite franska touch.
– Vi vill få till en riktigt fin restaurang, och vi har fräschat upp allt. Det kommer inte att bli bara en finkrog fredag till söndag utan även en bistroavdelning så att man kan gå dit och äta i veckan. Vi vill ha två ben att stå på, säger Björn Johansson.
Tomas Stark
Först i Sverige med två stjärnor
Krogen grundades 1626 av proviantmästaren Henrik Olofsson, som även lät bygga Edsbergs gård (föregångaren till Edsbergs slott) och Landsnora kvarn. Av kung Gustav II Adolf fick Olofsson ett privilegiebrev som gav honom rätt att inrätta ett värdshus vid Edsbacka, intill landsvägen mellan Stockholm och Uppsala.
1633 fick man, av drottning Kristinas förmyndarregering, rätt att även erbjuda nattlogi för vägfarande och stallplats och foder för deras hästar.
Som på många andra platser där det serveras sprit förekom mycket bråk och våld vid Edsbacka krog och år 1853 beslutade länsstyrelsen att man inte längre skulle ha tillstånd att servera sprit utan endast mat, öl och andra drycker.
Baron Claes Rudbeck på Edsbergs slott, som drev krogrörelsen med hjälp av anställda krögare och krögerskor, blev 1872 tvungen att upphöra med verksamheten på grund av minskande gästantal. Därefter användes lokalerna som småskola för södra Sollentuna och efter 1893 fanns statarbostäder i huset.
På valborgsmässoaftonen 1983, 111 år efter stängningen, öppnade Christer Lingström åter en krog på platsen. Återinvigningen av Edsbacka skedde efter en renovering av byggnaden. Efter några ekonomiskt svåra år i början utsågs Lingström till Årets Kock 1985 och därefter följde ytterligare utmärkelser. Edsbacka fick sin första Michelin-stjärna 1992 och den andra 2000 – som första krog någonsin i Sverige.
I november 2008 lämnade Christer Lingström Edsbacka efter 26 år och krogen togs över av personalen under ledning av kökschefen Fredrik Pettersson.
I april 2010 öppnades en ny restaurang under namnet Edsbacka Wärdshus.
I mars 2020 stängdes restaurangen och den 30 april 2021 öppnar den på nytt, nu åter under namnet Edsbacka Krog.
Öppnar igen. Efter drygt ett år slår den klassiska restaurangen i Edsbergsparken upp portarna på nytt.
Foto: Tomas Stark
Öppnar igen. Efter drygt ett år slår den klassiska restaurangen i Edsbergsparken upp portarna på nytt.
Foto: Tomas Stark
Öppnar igen. Efter drygt ett år slår den klassiska restaurangen i Edsbergsparken upp portarna på nytt.
Foto: Tomas Stark
Nya ägare. Silvia och Björn Johansson när köpet precis blivit klart, med den gamla skylten kvar på fasaden.
Foto: Privat
Mycket att göra. Renoveringsbehovet var omfattande i kroglokalen, och de nya ägarna har varit ambitiösa och fräschat till det mesta.
Foto: Privat
Snart sommar. Då blir det grillning ute på terrassen, lovar Silvia Johansson och Ariel Pardo som är projektledare och även sköter driften av Engelen i Gamla Stan.
Foto: Tomas Stark
Edsbacka före om- och tillbyggnad. Byggnaden är troligtvis från 1700-talet.
Foto: Bibliotekarie Lundberg 1916
Krogliv någon gång under första halvan av 1800-talet. Målning av A.C. Wetterling (1796–1853).
Foto: Nordiska Museet