– Det var mer jobb än vi trodde först, och vi vill göra allt ordentligt från grunden nu när vi ska öppna igen, men vi hinner till valborg, säger Björn Johansson som tillsammans med sin fru Silvia Johansson tar över den klassiska restaurangen i Edsbergsparken.

Det dröjer dock ytterligare en tid innan man öppnar för fullt. På valborgsmässoafton är det bordsbokning för cirka 60 personer, först till kvarn, och sedan håller man stängt igen till kristi himmelsfärdsafton då det åter blir en tillfällig öppning.

– Det är på grund av pandemin. Det är inte kul att ha öppet om det inte kommer något folk. På valborg och kristi him räknar vi med att få bokningar, men sedan öppnar vi på riktigt den 21 maj, säger Björn Johansson.

Ett datum med anor

Just valborg är ett datum med anor på Edsbacka. Det var på valborgsmässoafton 1983 som stjärnkrögaren Christer Lingström återöppnade Edsbacka Krog – på dagen 111 år efter att den stängdes 1872 – och sedan drev den framgångsrikt i 27 år.

I april 2010 var det premiär för en ny restaurang, Edsbacka Wärdshus, och den eran varade i tio år. De dåvarande krögarna slog igen portarna i mars i fjol och i juni lades fastigheten ut till försäljning. Det var inte helt lätt att hitta en köpare men till slut slog alltså Björn och Silvia Johansson, som även driver Engelen i Gamla Stan, till.

– Engelen har varit stängd sedan i julas men öppnade igen i förra veckan, så just nu har vi fullt upp! säger Björn Johansson.

Ny köksmästare

Till Edsbacka Krog har man anställt en ny restaurangchef, rutinerade Annika Gelhaar, och en ny köksmästare, David Elfstrand.

– Han har bott och jobbat i Barcelona i 10–15 år men har flyttat hit nu, jättekul för oss. Dessutom har vi med Melker Andersson som rådgivare. Det är roligt för han jobbade med Christer Lingström på Carl Michael Bellman på Djurgården för en massa år sedan, säger Björn Johansson.

Många nyfikna

Under renoveringsarbetet de senaste månaderna har många flanerat förbi och nyfiket sneglat in mot Edsbacka Krog, berättar Björn Johansson.

– Sollentunaborna vill ha igång krogen igen, det märker vi. Det är klart, den ligger ju grandiost i slottsparken. Och det ska vi ta vara på med en kolgrill utomhus under sommaren.

Ambitionen är att bevara atmosfären och miljön som omger Edsbacka, och att servera klassisk husmanskost av hög kvalitet, med lite franska touch.

– Vi vill få till en riktigt fin restaurang, och vi har fräschat upp allt. Det kommer inte att bli bara en finkrog fredag till söndag utan även en bistroavdelning så att man kan gå dit och äta i veckan. Vi vill ha två ben att stå på, säger Björn Johansson.