Prime Living bygger smarta bostäder för studenter, enligt deras sajt. Foto: Anders Göransson

Tidsbrist för Prime Living – studentbostäder i Spånga kan rivas

Knappt fyra år efter byggstart är studentbostäderna i Spånga fortfarande inte klara. Nu har Stadsbyggnadskontoret tröttnat på bostadsbolaget Prime Living och ger dem 18 månader att bli färdiga. – Annars kan husen rivas, säger Ulf Jonsson, handläggare.

  • Publicerad 16:06, 19 nov 2019

Tiden börjar rinna ut för det skandalomsusade bostadsbolaget Prime Living. I maj 2016 fick de grönt ljus att börja bygga 1100 studentbostäder i Spånga, men snart fyra år senare står bygget fortfarande still och endast ett hundratal studenter har flyttat in.

– De har haft ganska stora problem. Ett hus är någorlunda fungerande. Det andra är bara en betongklump, säger Ulf Jonsson, handläggare på Stadsbyggnadskontoret. 

De har fem år på sig, sedan ska husen vara klara

Ulf Jonsson, handläggare

Senast i september kontaktade han Prime Living för att höra om bolaget har lyckats få in mer pengar till att fortsätta bygga, men utan resultat. Nu börjar Stockholms stad tröttna på förseningarna och säger att om bostäderna inte är klara innan tiden löper ut, i maj 2021, kan de rivas.

– De har fem år på sig, sedan ska husen vara klara, säger Ulf Jonsson. 

Vad händer annars? 

– Då får vi börja prata om att göra något slags tillsynsföreläggande eller riva. Det är svårt att säga att de ska bygga klart om de inte har några pengar.

Att riva ett halvfärdigt hus skulle vara en väldigt ovanlig åtgärd.

– Jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Ulf Jonsson.

Råttor och byggkaos

Så här långt framskridet var bygget i januari 2019. Foto: Anna Z Ek.

Bygget av lägenheterna har tidigare fått kritik för att ha brustit i säkerheten. 2018 flyttade de första studenterna in, men knappt hade flyttlasset packats upp innan anmälningarna började strömma in till Stockholms stadsbyggnadskontor. Råttor sprang i trapphusen, farliga elkablar hängde fritt från väggarna och utanför rådde totalt byggkaos.

– Vi skulle aldrig bo kvar här om vi hade ett annat alternativ, säger en av studenterna som Lokaltidningen Mitt i har pratat med.

Problem med flera studentbyggen

Pengarna har tagit slut för bostadsbolaget Prime Living. Foto: Anna Z Ek.

I början av året tvingades studenter i Lund evakueras efter att kommunens miljönämnd dömt ut deras bostäder, som dessutom saknade bygglov, som undermåliga. Det hela slutade med att Lunds universitet stämde bostadsbolaget på 3,4 miljoner kronor, rapporterar Hem & Hyra.

Lokaltidningen Mitt i har flera gånger sökt Prime Livings vd.