Tidsbokning krävs för att förnya passet

83 000 personer på Södertörn väntas skaffa nytt pass nästa år. Men nu slopas drop in-systemet. Vill man ha ett nytt pass för utlandsresan så måste man boka en tid.

  • Publicerad 15:45, 20 dec 2013

Övergången till det nya passystemet påbörjades i en del områden redan under hösten. Först ut var Nacka och Roslagen. Men från och med den 13 januari gäller systemet överallt, så även hos Södertörnspolisen i Flemingsberg.

Sedan 1990-talet har man kunnat kliva in på en polisstation som har en passenhet för att fixa ett nytt pass.

Men snart är det bara tidsbokning som gäller.

– Högsäsongen för att söka är mellan februari och juni. De som har kommit till passenheten den tiden har fått vänta i köer i timmar, säger Sandra Karman, gruppchef på passenheten hos Södertörnspolisen i Flemingsberg.

Det finns flera syften med det nya systemet, förklarar hon.

– Att slippa köa är en sak, men det här gör också att vi kan ge en bättre service, det blir bättre för kunderna. Samtidigt är det en viktig arbetsmiljöfråga för dem som arbetar på pass-enheterna, säger Sandra Karman.

Prognosen för 2014 är att hela 53 000 personer kommer att vilja göra ett nytt pass i Flemingsberg, 30 000 söker sig till enheten i Handen, i Haninge.

Dessa 83 000 personer kommer i stället att få boka tid.

– När det är högsäsong så tror vi att man får vänta på tid i ungefär en vecka. Men under lågsäsong så kan man få en tid på en gång, säger Sandra Karman.

Polisen har haft en informationsinsats på flera håll, bland annat har de besökt moskén i Fittja för att berätta om förändringarna.

Syftet har varit att informera alla de som eventuellt inte har någon egen dator. Det krävs nämligen en dator för att boka tid, telefon går inte att använda.

– Vi kommer att ha en dator på passenheten där man kan boka in en tid, annars finns det datorer på biblioteken och i kommunhusen, säger Sandra Karman.

Redan nu går det att boka tid via polisen.se, även om drop in-systemet fortfarande gäller. Men den 13 januari 2014 måste man alltså boka tid via en dator.

Via bokningssystemet ser man enkelt var det finns ­tider och vilken väntetid det är. I förra veckan testade tidningen bokningssystemet, som påminner lite om tidsbokningen för bilbesiktning. Då fanns det gott om tider på passenheten i Flemingsberg, även om en del eftermiddagstider hade börjat bokas upp.

Det riktiga eldprovet lär komma när högsäsongen startar i februari.

– Vår förhoppning är att alla har förstått att det är slut med drop in-systemet då, säger Sandra Karman.