– Det har varit en overklig känsla under veckan, säger näringslivschef Magnus Isberg. Foto: Mitt i/privat

Tidigare uteservering och slopade avgifter stöttar företagen

Tidigare uteserveringar, slopade avgifter och direktupphandling från lokala företag. Det är några av de åtgärder som kommunen nu sätter in för att hjälpa företagare som drabbats av coronakrisen.

  • Publicerad 17:58, 20 mar 2020

Precis som i Stockholms stad vill Vallentuna kommun ge kaféer och restauranger en puff i ryggen genom att tidigarelägga tillstånden för uteserveringar.

– Från och med i dag kan man öppna dem förutsatt att man har polistillstånd, säger kommunens näringslivschef Magnus Isberg. Annars gäller det från den 1 maj. Jag säger inte att det löser allt men ändå är en möjlighet.

Avgiften kommer dessutom att skjutas fram. Även andra kommunala avgifter ses nu över. Politikerna i fullmäktige väntas den 30 mars besluta om att tillfälligt dra in kontroll- och tillsynsavgifterna för restauranger och kaféer.

Lokala upphandlingar

– Vi har också haft höga ambitioner med direktupphandling av lokala företag. Som ett led i det håller vi på att ta fram en ny typ av e-tjänst för att kunna skapa ett register som man kan anmäla sitt intresse till. Jag hoppas kunna lägga upp den redan på måndag.

Flera av de mest pressade företagarna i centrum berättade under vår rundringning att de inte klarar nästa hyresinbetalning. Deras dagskassor har varit för små.

Kan kommunen hjälpa till och förhandla med fastighetsägarna om att efterskänka hyror?

– Vi har tre fastighetsägare i centrum och jag hade telefonmöte med dem i går. De säger att de kommer ta det individuellt med sina hyresgäster eftersom de drabbas olika hårt. Men jag kommer också att ha kontakt med fastighetsägaren för att se vad som kan göras, säger Magnus Isberg.

En av de värst drabbade företagarna som Mitt i Vallentunasteget varit i kontakt med förhåller sig avvaktande.

– Att bara skjuta fram hyran blir ändå tufft, då måste vi få in dubbelt så mycket nästa månad. Och vi har ännu inte jobbat in så vi kan betala den här hyran. Om det här blir värre blir jag verkligen rädd för hur vi ska överleva, säger företagaren som vill vara anonym.