Före detta MP-politikern Awad Hersi (till höger) polisanmälde sin tidigare partikollega Jonas Serneholt. Foto: Järfälla kommun/Kerstin Gustafsson

Tidigare MP-kollegan om domen mot Serneholt

Awad Hersi (Fi), tidigare stadsdelsnämndordförande i Spånga-Tensta, polisanmälde Järfällapolitikern Jonas Serneholt för hets mot folkgrupp. Så här säger Hersi nu om domen mot Serneholt.

  • Publicerad 17:08, 5 okt 2017

Jag hade velat se fängelse men är glad att han får ta ansvar för det han har gjort

Tidigare i år kunde Järfälla Tidning/StockholmDirekt avslöja att Jonas Serneholt, dåvarande politisk sekreterare för Miljöpartiet i Järfälla, uttryckt sig grovt rasistiskt om somalier i Facebook-gruppen "Varning i Järfälla".

Nu har han dömts till dagsböter för hets mot folkgrupp. Serneholts tidigare partikollega Awad Hersi, numera Feministiskt initiativ, polisanmälde honom bara dagarna efter att inlägget blev känt i media.

Serneholt döms för hets mot folkgrupp

"Velat se fängelse"

Hersi välkomnar nu domen.

– Det han skrev var vidrigt. Sådana uttalanden skapar konflikter i samhället och försvårar det mellanmänskliga umgänget. Det är bra att han döms, det är ett klart bevis att det var över gränsen, säger Awad Hersi och fortsätter:

– Att jag anmälde var också ett sätt att testa lagen. Den betyder ingenting om den inte tillämpas. Jag hade velat se fängelse men är glad att han får ta ansvar för det han har gjort.

När nyheten om inlägget kom sa Awad Hersi, som i flera år känt och arbetat med Jonas Serneholt, till vår systertidning Vi i Tensta att uttalandet förvånade honom.

– Jag kunde aldrig tro att han hyste sådana åsikter, sa Awad Hersi då.

Awad Hersi polisanmäler sin f.d. partikamrat