Kritiska. Staffan Malm och Björn Eriksson har varit engagerade många år inom basket och menar att klubben förlorar sin identitet med det nya namnet. Foto: Anton Kyhlbäck

Tidigare medlemmar kritiska till namnbyte

Förslaget att byta Djursholm Indians klubbnamn får kritik från tidigare engagerade klubbmedlemmarna Staffan Malm och Björn Eriksson.

  • Publicerad 17:00, 14 maj 2021

Att byta namn helt lockar inte fler spelare

I april meddelade basketklubben Djursholm Indians styrelse att de vill byta klubbnamn till Danderyd basket.

Förslaget har skapat reaktioner.

Staffan Malm och Björn Eriksson har tillsammans i mer än 60 år på olika sätt varit engagerade i klubben. De har kritiserat namnbytet i ett brev till styrelsen.

– Att ta bort "indians" är helt rätt, det säger vi inte emot. Det är otidsenligt och det tycker de flesta jag har pratat med. Men att ta bort "Djursholm" är att dra ett streck över 60 års historia, säger Staffan Malm.

Känt namn i Sverige

De berättar att basketklubben bildades 1955 som en sektion i Djursholms IF för att i mitten av 70-talet bli Djursholm Basket. Björn berättar om Mörby Basket och Danderyd Basket som då anslöt till Djursholm Basket. Först 1999 lade man till "Indians" i klubbnamnet.

Att helt ta bort "Djursholm" vore att försvinna från Basketsverige, menar de.

– Djursholm är väletablerat och har varit en klubb som varit med och lagt grunden för sporten i Sverige. Om du frågar en basketspelare i Pajala så kommer han känna till den, säger Björn Eriksson.

– Men om du säger Danderyds basketklubb kommer han inte ha en aning.

Sedan länge har det pågått en debatt om klubblagsnamn i Sverige. Frölunda HC är en klubb bland flera som byter ut "indians".

– De skulle aldrig byta namn till Göteborg HC. Då tappar de hela sin identitet och sitt upparbetade varumärke, säger Staffan Malm.

Ordförande i styrelsen, Lars Erik Hillbom, berättar att namnbytet är en del i arbetet att göra så fler spelare känner sig välkomna i klubben.

– Idag är det bara en fjärdedel av medlemmarna som är från Djursholm. Fler känner närhet till "Danderyd" än "Djursholm", säger han till Mitt i Danderyd.

Hur ser du på kritiken att ni raderar klubbens historia?

– Tvärtom så startar vi ett projekt med det här för att göra en bättre dokumentation över lagets historieskrivning. Historien är jätteviktig, och den vill vi lyfta upp mer än vad man gjort innan.

I juni röstar medlemmarna om klubbnamnet.