Jimmy Baker ställde upp när SVT behövde få uppgifter kring moskén i Alby bekräftade. Foto: Mitt i

Tidigare M-toppen var lockbete i SVT:s avslöjande

Moderaternas tidigare toppnamn, Jimmy Baker, hjälpte Svt:s Uppdrag granskning att få uppgifter bekräftade om hur moskén erbjöd röster. – Det var en plikt att hjälpa till, säger han.

  • Publicerad 13:34, 7 sep 2018

Förre oppositionsrådet Jimmy Baker (M) spelade en viktig roll i Svt:s program Uppdrag gransknings avslöjande om hur partiet blivit erbjudna tusentals röster i utbyte mot att Moderaterna hjälpte till att bevilja bygglov för en ny moské i Alby.

En viktig roll i att förmedla kontakten till moskén spelade också Miljöpartiets Ali Khalil som suttit i kommunstyrelsen i Botkyrka och som är aktiv besökare i moskén, men som efter avslöjandet lämnar alla politiska poster.

Uppdrag granskning behövde få uppgifter bekräftade och Jimmy Baker ställde upp i samtal som spelades in med både Ali Khalil och företrädare för moskén i Alby.

– Jag ringde på uppdrag av UG för att hjälpa dem att få fram uppgifter som visade hur allt skulle gå till, säger Jimmy Baker till Mitt i.

Ali Khalil. Foto: Johan Kindbom

Ali Khalil har nu avgått men vill enligt Uppdrag gransknings reportage inte vidgå att han medverkat i erbjudandet om röster mot politiska löften.

– Det jag säger är att här har vi en församling, en förening, och jag har introducerat en massa föreningar för en massa politiker och kommer fortsätta göra det dagligen, säger han till SVT.

”Alla ska rösta efter eget huvud”

Trots att Jimmy Bakers roll varit avgörande för Uppdrag gransknings avslöjande vill han tona ned sin roll.

– Jag är en bifigur i det här. Det hade lika gärna kunnat vara någon annan som gjorde det. Jag ansåg att det var en plikt att hjälpa till om en nyhetsredaktion behöver min hjälp. Jag hjälpte dem att få fram fakta, säger han till Mitt i.

Han berättar att han känner extra i den här frågan.

– Jag tycker att man ska rösta på det parti som man tycker har de bästa idéerna för samhället och inte dras med i något kollektivt där en ordförande i en förening, en präst eller en imam säger att ”vi i den här föreningen ska rösta på det här partiet för det är bra för vår vår förening”. Alla ska rösta efter eget huvud, säger han.

Miljöpartiet tar avstånd

På sin Facebooksida skriver Ali Khalil:

”Moderaternas f.d. gruppledare Jimmie Baker har uppenbarligen avsiktligt fultolkat de interna mötena och haft i syfte att skada mig personligen.”

Miljöpartiet tar dock avstånd från Ali Khalils agerande.

– Det är så klart helt förkastligt och vi som parti tar fullständigt avstånd från detta odemokratiska agerande. Vi har varit i kontakt med honom och han lämnar omedelbart alla sina uppdrag. Vi kommer nu gå vidare med ett uteslutningsärende mot honom, säger Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind till SVT.