Hillevi Engström får 2,2 miljoner kronor i avgångsvederlag. Foto: Läsarbild Upplands Väsby kommun

Tidigare kommundirektören får miljoner i fallskärm

Hillevi Engström tvingades lämna uppdraget som kommundirektör i Upplands Väsby kommun i november. Nu kan Mitt i avslöja att hon landar mjukt. Hon får cirka 2,2 miljoner kronor i avgångsvederlag.

  • Publicerad 12:05, 5 dec 2018

– Jag förstår att det sticker i ögonen när man tittar på klumpsumman. Skälet till varför vi har den modell som vi har är att den här typen av tjänst inte omfattas av lagen om anställningsskydd, därför utgår ett avgångsvederlag, säger Socialdemokraternas gruppledare Mathias Bohman.

Hillevi Engström tillträdde tjänsten som kommundirektör 2015. Hon lämnade för ett regeringsuppdrag 2016 och anställdes sedan på nytt av det rödgröna majoritetsstyret 1 januari 2017. Mitt i har tagit del av anställningsavtalet, som skrevs under av Mathias Bohman som då var kommunstyrelsens ordförande.

Jag förstår att det sticker i ögonen

Mathias Bohman (S)

Där framgår att uppsägningstiden är sex månader. Därefter utgår ett avgångsvederlag under tolv månader. Den avtalade lönen var 120 000 kronor i månaden.

– När man rekryterar chefer på toppnivå i Stockholmsregionen så är det väldigt hård konkurrens. För att kunna rekrytera de chefer som vi vill anställa, så behöver vi kunna erbjuda liknande villkor som de konkurrerande arbetsgivarna kan, säger Mathias Bohman.

Fick lämna med omedelbar verkan

Det var det nytillträdda minoritetsstyret Väsbyalliansen som i november valde att avsluta Hillevi Engströms anställning. Kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M) har skrivit under uppsägningsavtalet. Precis som vid tiden för uppsägningen vill han i dagsläget inte gå in på några detaljer kring varför man avslutade anställningen eller varför hon fick avgå på dagen.

– Jag ska inte gå in på vilka diskussioner jag haft med henne. Du kan titta i andra kommuner och hur man gör där. Det är så här det brukar gå till, säger Oskar Weinmar.

Det är så här det brukar gå till

Oskar Weinmar (M)

Hillevi Engström får semesterersättning under uppsägningstiden. Slutlönen betalas ut månaden efter att uppsägningstiden löpt ut. Exakt hur mycket det handlar om kan Sara Svanfeldt. HR-direktör i kommunen, inte svara på.

– Det blir mer än bara semesterdagstillägget, det blir även semesterdagarna. Det kan blir en liten slant, beroende på hur mycket hon tagit ut i år och hur mycket hon hinner tjäna in nästa år.

Ny kommundirektör rekryteras

Fallskärmen, i form av uppsägningslön, avgångsvederlag, tjänstepension och innestående semester är värd åtminstone 2 160 000 kronor.

Väsbyalliansen arbetar nu med att rekrytera en ny kommundirektör.

– På sedvanligt, brukligt sätt så tar man in experthjälp som hjälper till när man rekryterar på den här nivån. Vad det kostar har jag inte i huvudet, säger Oskar Weinmar.