Victoria Kawesa tidigare Fi-ledare. Foto: Läsarbild Pressbild: Fi

Tidigare Fi-ledare dömd för misshandel

Victoria Kawesa, tidigare partiledare för Feministiskt initiativ (Fi) döms för misshandel av en man i en tunnelbanestation i Stockholm. Kawesa medger att hon slagit och sparkat mannen, men hävdar att det skedde i nödvärn.

  • Publicerad 10:24, 15 okt 2018

Enligt domen från Södertörns tingsrätt började händelsen med att Victoria Kawesa, som kommer från Tensta, var sen till tunnelbanan och smet in genom spärren bakom ryggen på en man utan att dra sitt eget kort.

Mannen blev upprörd och blockerade vägen för Victoria Kawesa så att hon inte skulle kunna ta sig in på perrongen. Hon tog sig in genom spärren igen och gav sig då på mannen med slag i ansiktet och sparkar på benet, skriver svt Stockholm.

Hävdar att slagen var i nödvärn

Victoria Kawesa hävdar att slagen skedde i nödvärn eftersom mannen inte velat släppa förbi henne och för att han förolämpat henne med rasistiska ord.

Hon döms till villkorlig dom och 120 dagsböter på 300 kronor, sammanlagt 36 000 kronor.

Victoria Kawesa var tillsammans med Gudrun Schyman partiledare för Fi mellan mars och september 2017.

Tidigare dömd för brott

Kawesa är tidigare dömd för upphovsrättsbrott.

Brottet begicks när hon föreläste på en konferens om genusfrågor på Linköpings universitet hösten 2016. Då var hon doktorand, men använde sig av ett 20-tal formuleringar från en annan doktorand utan att ha fått tillåtelse om detta.