– Jag är inte orolig alls för jag har inte gjort fel. jag har inte agerat i strid med regelverket, och majoriteten av medlemmarna är tacksamma för min insats i styrelsen, säger den tidigare ordföranden.

Men den nuvarande styrelsen har alltså en helt annan bild.

Fifflet ska ha skett i samband med ombildningen Brf Malmparken 1, med 149 hyresrätter på Malmvägen. Den nuvarande styrelsen menar att minst elva bostadsrätter har sålts till underpris, och majoriteten av dem till personer som inte har varit hyresgäster.

När misstankarna uppdagades tog den nya styrelsen hjälp av en utomstående granskare – en advokatbyrå som utsågs av Bolagsverket.

Slutsatsen blev att både den tidigare styrelsen och ombildningskonsulten Restates arbete präglats av vanskötsel, och att ”den ekonomiska skadan kan inte överblickas”.

– Han har behandlat föreningen som sin privata plånbok som han kan göra som han vill med, säger en av de drabbade i bostadsrättsföreningen till tidningen Hem & Hyra, om den tidigare ordföranden.

Nu har rättegången startat. Mängder av vittnen har kallats till förhandlingen i Attunda tingsrätt.

Föreningen kräver den tidigare ordföranden på nära 10,6 miljoner kronor, då de lägenheter han ska ha anvisat och sålt till utomstående såldes för 14 miljoner kronor trots att de hade ett marknadsvärde på 24,5.

”Jag blir besviken”

Den tidigare ordföranden menar att det inte strider mot lagen att sälja hyresrätter till personer som inte är hyresgäster, och om fel har begåtts så ser han sig som långt ifrån ensam ansvarig.

– Det finns protokoll för alla tagna beslut. Jag blir besviken, varför är det endast jag som utpekas som ansvarig? Om ordföranden inte har alla kunskaper ska väl de andra i styrelsen gå in och hjälpa till, säger han.

Även ombildningskonsulten Restate får kraftig kritik av den utomstående granskaren.

Bland annat ska bolaget ha ordnat ett dyrt privatlån på 15 miljoner kronor till föreningen, av en kvinna i Österrike, i stället för att utöka lånet hos den storbank föreningen redan hade ett lån hos.

Privatlånet ska sedan ha mörkats för storbanken då flera bostadsrätter bokfördes som sålda trots att de i själva verket ännu var hyresrätter.

Dessutom har Restates förhandlingsmetoder i samband med ombildningen beskrivits som ”anmärkningsvärda” och ett redan högt arvode förhandlades upp av Restate i ett för föreningen sårbart läge.

Därutöver har ett bolag med kopplingar till Restate köpt en bostadsrätt till kraftigt underpris i samband med ombildningen.

– Sollentuna har varit ett av få fall där ombildningen inte gått så som vi hade hoppats, men vi för just nu diskussioner med föreningen och därför vill jag inte diskutera det närmare för tillfället, säger Restates vd Patrik Rosén till Hem & Hyra.

Rättegången avslutas på tisdag.

Banken blev blåst

En person har redan dömts efter oegentligheter i samband med ombildningen. Detta då ett lån togs på en bostad som uppgavs vara bostadsrätt fast det fortfarande var en hyresrätt.

Banken blev lurad med falska uppgifter och personen som fick pengarna har nu dömts i Attunda tingsrätt att betala tillbaka hela summan på 1,8 miljoner kronor.