Tiderna och vägarna du ska undvika för att slippa bilköer

Flaskhalsarna du vill undvika – och när du ska köra för att slippa köa.

  • Publicerad 04:52, 9 apr 2019

Är du en av dem som hatar att sitta i bilkö på väg till jobbet? Eller tycker du att det är mysigt att sitta i en uppvärmd kupé med en kopp kaffe och lyssna på radion? Oavsett så kan det vara en bra idé att få koll på när köerna egentligen börjar inne i stan.

Med hjälp av Googles trafiktjänst kan Mitt i ge  en överblick när köerna egentligen börjar.

 


Så undviker du köerna i innerstan

– 06.00

Redan nu är det köer på Klarastrandsleden med start från brofästet vid Stadshusbron.

– 06.30

Klarastrandsleden lyser nu knallrött och det går riktigt trögt i höjd med Kungsbron – så kommer det se ut fram till 10.30-tiden. Köerna börjar byggas på vid Slussen och längs Stadsgårdskajen.

Klarastrandsleden är en av Stockholms flaskhalsar. Här är det långsam trafik hela förmiddagen och hela eftermiddagen. Foto: Mostphotos

– 07.00

Inne i city – kring NK, Kungsträdgården och Sergels torg – börjar köerna att byggas på efter 06.30.

– 07.30

Nu börjar köerna i Vasastan: Västmannagatan upp mot Odengatan, Norrtullsgatan, Tulegatan och Norra Stationsgatan. På Kungsholmen kör det ihop sig på Fridhemsgatan och Sankt Göransgatan vid 07.30-tiden. På Södermalm börjar köerna på Folkkungagatan.

Köerna på Klarastrandsleden fortsätter upp en bit på Centralbron. Kring Tegelbacken råder viss köbildning.

– 08.00

Kungsholmen sprider sig köerna till Rålambsvägen och Gjörwellsgatan vid den här tiden – likaså till Lindhagensgatan och vidare upp mot Strandbergsgatan.

I Vasastan sprider sig köerna nu vidare Vanadisgatan. 

Vid 08-tiden börjar köerna på Liljeholmsbron. Längre köer på Folkkungagatan och Stadsgårdsleden. Även på Lidingövägen börjar köerna.

Hela innerstan börjar lysa gult vid 08-tiden vilket innebär att hastigheten är lägre.

Inne i city går trafiken långsamt från 7.30-tiden. Foto: Mostphotos

– 08.30

Köerna börjar på Drottningsholmsvägen bort mot Essingeleden. Köer börjar också uppstå på Odenvägen i höjd med Tulegatan. Centralbron och avfarten mot Tegelbacken och Klaratunneln får längre köer vid 08.30-tiden. Efter 08.30 börjar det bli rejält trångt nere i city – från Sveavägen bort till Birger Jarlsgatan. Sturegatan får också köer.

– 09.00

Inga stora förändringar sker – det fortsätter att bli allt trängre i trafiken kring city. Valhallvägen i höjd med Östra station får köer.

– 09.30

Nu börjar trafiken lätta något och det finns inga större köbildningar på några av de större vägarna i innerstan. Köerna på Centralbron har också hunnit släppa vid 09.30-tiden. Det finns däremot köer på Klarastrandsleden, kring Tegelbacken och inne i city. Inne i city är det fortsatta långsam trafik under resten av dagen.

Kring Tegelbacken är det ofta långsam trafik under förmiddagarna med start från 08.30 fram till 10.30. Foto: Stefan Källstigen


Så undviker du köerna söder om stan

– 06.00

Sitter man i bilen klockan 06.00 är det låg risk att fastna i en kö. Det är bara något lägre hastighet på Nynäsvägen i höjd med trafikplats Gubbängen.

– 06.30

Nu börjar köerna byggas på Nynäsvägen,  vid trafikplats Gubbängen och längre söderut mellan Larsboda och Trångsund. Det är inga köer i Södra länken ännu.

Trafikplats Gubbängen är den plats i Söderort som tidigast drabbas av köbildning.

– 07.00

Från klockan 07.00 börjar köerna i Södra länken. Gubbängen ser likadan ut. Men nu börjar även Huddingevägen drabbas av köer i höjd med Östberga återvinningscentral. Köerna börjar byggas på Värmdöleden (222) i höjd med Nacka forum.

– 07.30

Vid den här tiden växer köerna på Värmdöleden och i Södra länken. Likaså köerna i Gubbängen som nu sprider sig ut på Tyresövägen bort mot Skarpnäck. Köerna börjar också längre ner på Huddingevägen i höjd med Tullinge och längre ner mot Stuvsta. Fortsatta köer i höjd med Östberga.

På Värmdöleden är köerna som värst mellan 06.30 och 07.30. 

– 08.00

Köerna på Huddingevägen förvärras med ännu långsammare hastighet i Östberga, Stuvsta och Tullinge. Köer in på Åbyvägen efter Älvsjömässan. Sörängsleden i Huddinge har drabbas också av en kösmocka mellan 07.30 och 08.00.

Köer börjar byggas på i Söderledstunneln.

På Nynäsvägen intet nytt – fortfarande köer i Gubbängen och ut på Tyresövägen. Södra Länken lyser rött med långsam trafik.

– 08.30

Efter klockan 08.00 börjar köerna på Södertäljevägen (E4/E20) i höjd med Västberga och upp mot Essingeleden. Kortare köer  på Huddingevägen vid Östberga återvinningscentral. Fortsatt kö på Nynäsvägen i höjd med Gubbängen. Fortsatta köer i Södra länken. Köer börjar byggas på i Söderledstunneln.

– 09.00

Nu har köerna släppt söder om Stockholm förutom här: Södra länken och Södertäljevägen (E4/E20) upp på Essingeleden. Söderledstunneln har mycket köer vidare ut på hela Centralbron.

– 09.30

Nu finns det inte några längre köer i Söderort längre – vid 09.15-tiden rullar trafiken till och med på i Södra länken. Lite körester i Söderledstunneln.

Köerna i Södra länken börjar vid 07.00 och pågår resten av morgonen fram till 09.15.

Så undviker du köerna norr om stan

– 06.00

Norrtäljevägen (E18) rullar utan problem vid den här tiden.

Likaså E4 (Uppsalavägen) och E18 från Upplands-Bro hela vägen in mot stan.

– 06.30

Nu börjar köerna byggas på E18 in mot Uppsalavägen (E4) i höjd med Kista.

– 07.00

Köerna börjar på Norrtäljevägen i Täby vid Viggbyholm. Likaså på Stäketvägen in mot E18 och även längre ner på E18 i höjd med Barkarby. I Lunda på Bergslagsvägen på väg mot E18 har köerna börjat.

Brommarondellen börjar fyllas på med köer vid 07-tiden.

– 07.30

Vid 07.10-tiden börjar köerna rejält på Norrtäljevägen (E18). Från Arninge ner till Lahäll går det långsamt. Norrortsleden (265) är också plågad av köer – från Rosenkälla ner till Löttingelundtunneln.

Allra värst är E18 mellan Kalhäll ner till Barkarby – här det bilkö hela vägen med långsam hastighet. Köerna börjar strax efter klockan 07.00. Uppsalavägen (E4) är däremot ganska förskonad från bilköer.

Bromma har köerna börjat ordentligt – strax efter klockan 07.00 börjar köerna byggas på längs Drottningsholmsvägen, från Nockebyhov in mot Brommarondellen.

Bilköerna på Norrtäljevägen i Täby börjar vid 07-tiden och fortsätter fram till 09.

– 08.00

Norrtäljevägen genom Täby fortsätter dras med en allt längre bilkö. Strax efter klockan 07.30 kryper trafiken fram vid trafikplatserna Roslags Näsby och ViggbyholmNorrortsleden lyser också knalllrött och där kryper trafiken i höjd med Ullna fram mellan 07.30 och 08.00.

Värst i norra Stockholm går det för E18 mellan Kalhäll och ner till Tensta som nu lyser rött nästan hela vägen. 08.00 är det ingen bra tid att sätta sig i bilen – den som har möjlighet att ta E18 innan klockan 07.20 bör göra det.

Bromma är det heller inte heller så uppiggande att vara bilist den här tiden. Här kryper trafiken fram mellan Åkeshov och Brommarondellen, Drottningholmsvägen lyser rött upp mot rondellen. Likaså Abrahamsvägen och Ulvsundavägen. Den som kan lämna Bromma innan klockan 07.30: Gör det!

– 08.30

Efter att ha rullat på bra börjar det efter klockan 08.00 köra ihop sig rejält på Uppsalavägen (E4) i höjd med Järva.

Fortsatt trångt på Norrtäljevägen (E18) och nu börjar det även bildas köer i Danderyd i höjd med Inverness. Norrortsleden börjar däremot lätta upp vid 08.30.

Trafiken fortsatt väldigt långsam på E18 mellan Jakobsberg och Tensta. Hela Bromma likaså.

Bromma lider av långa köer mellan 7 och 9.

– 09.00

Köerna har börjat släppa på Norrtäljevägen i höjd med Täby, men de fortsätter förflyttas ner mot Inverness. Samma historia mellan Kalhäll och Tensta – där har köerna förflyttats till Uppsalavägen (E4) i höjd med Järva som vid 9-tiden har långsamma köer.

Bromma då? Fortsatt mycket trafik och långsamma hastigheter men det börjar långsamt lätta.

– 09.30

Strax efter klockan 09 ebbar de värsta köerna ut norr om stan. Det är något långsammare trafik men det finns inga röda sträckor på någon av de större vägarna vid 09.30-tiden.