LOKAL. Isac Ångman och Jocke Turstam, vice ordförande i Väsby judoklubb, är båda oroliga över vad som ska hända när de måste lämna träningslokalen på Optimusvägen. Foto: Charlotte Arwedsson

Tiden rinner ut för judoklubben

Lokalen i Löwenströmskas källare blev för dyr och om några veckor går flyttlasset från Optimusvägen. Men vart ska Upplands Väsby judoklubb ta vägen? "Lokalfrågan är inte löst än och tiden börjar rinna ut", säger vice ordförande Joakim Turstam.

  • Publicerad 17:26, 16 jul 2022

Det vore tråkigt att behöva lägga ned en idrottsförening som funnits länge.

Upplands Väsby judoklubb har hållit till i huset på Optimusvägen i snart 30 år. Men kontraktet sades upp eftersom huset ska renoveras när hela Optimusområdet byggs om.

Deadline förlängdes från årsskiftet till slutet av juli, men nu börjar det brinna i knutarna. De lokaler som var på gång i Löwenströmskas källare visade sig bli för dyra.

– Folk man pratar med säger "va, vi trodde det var löst". Men än har vi ingen ny lokal att flytta till, säger Joakim Turstam, tränare och vice ordförande i Upplands Väsby judoklubb.

Att hitta en lokal är inte helt lätt. Mycket ska stämma – inte minst måste den stora judomattan ligga kvar permanent.

Det klubben behöver är en sammanhängande golvyta på 12 gånger 20 meter och helst ett par duschar och möjlighet till ombyte. Även biytor för förvaring och eventuell en kafédel för väntande föräldrar skulle uppskattas.

– Vi har sökt massor med lokaler i Väsby. Nu finns ett förslag om en lokal i ett nyöppnat gym i Breddden. Det hoppas vi mycket på.

FLYTT. Isac Ångman, 12, och Jocke Turstam, vice ordförande, i lokalen som snart måste tömmas. Foto: Charlotte Arwedsson

Beslut finns

I höstas fattade kultur- och fritidsnämnden beslut om en budget till lokalen.

– Om lokalen på gymmet i Bredden går i lås är det en väldigt bra lösning. Nu återstår det att se om det är en rimlig hyra för kommunens del, säger ordförande Andrea Möllerberg (VB).

Hon hoppas att lokalfrågan kan lösas i närtid, men vet inte när.

– Vi jobbar med vetskapen om deadlinen i slutet av juli. Målet är att även kunna lagra utrustningen om det blir ett glapp före ett eventuellt tillträde.

KOPPLA GREPP. Jocke Turstam och Isac Ångman tränar fyra dagar i veckan. Foto: Charlotte Arwedsson

En som inte vill sluta med judo är Väsbykillen Isac Ångman, 12. Han tränar fyra gånger i veckan, har orange bälte och är hjälptränare åt de yngre.

– Det känns tråkigt att inte veta om vi kommer att kunna fortsätta träna. Jag har provat flera sporter tidigare, som fotboll och handboll, men judo är allra roligast och det jag är bäst på.

Joakim Turstams önskan är att kunna ge medlemmarna ett positivt besked inför terminsstarten i höst.

– Det vore tråkigt att behöva lägga ned en idrottsförening som funnits länge och dessutom fyller ett viktigt behov bland barn och ungdomar här i Väsby. Det vore en stor förlust.

FALL. Isac Ångman får tränare Jocke Turstam på fall för kanske sista gången i gamla lokalen. Foto: Charlotte Arwedsson

Upplands Väsby judoklubb

Klubben bildades 1970.

Den samlar runt 150 barn och vuxna mellan 5 och 70 år, som varje vecka tränar lek, kast, fall och judogrepp i högt fysiskt tempo.

Judoklubben bedriver i dag sin verksamhet i en lokal på Optimusvägen. Med anledning av att byggnaden ska renoveras har klubben blivit uppsagd från lokalen från och med slutet av juli.

Visa merVisa mindre