Erfarna. Hans Dunér och Sture Bevegård studerade till läkare samtidigt, men har tagit upp kontakten först nu. Därför har de många minnen att avhandla, och Mitt i fick vara med och lyssna på några. Foto: Stefan Källstigen

Tid för doktorsnostalgi på äldre dar

Hans Dunér och Sture Bevegård har haft skäl att konsultera varann genom åren, läkarkolleger som de är. Men först nu, en bra bit efter 90-strecket, har de börjat ses för att snacka gamla minnen.

  • Publicerad 16:22, 30 apr 2021

Visst träffar man nya människor och gläds åt det.

När Mitt i stövlar in på fiket vid Alviks strand är samtalet redan i full gång.

Ulf Bergman, som deltar i samma gympagrupp som Sture Bevegård, tyckte att det var en god idé att föra honom och Hans Dunér samman. Det första mötet föll de båda Brommaborna i smaken, så nu är det dags för ett till.

– Det är extra intressant eftersom vi båda har levt och verkat i en tid som var otroligt expansiv, säger Sture, 92 år och docent i klinisk fysiologi.

Liten ordlista

Docent är en person som har breddat och fördjupat sin forskning efter avlagd doktorsexamen. I dag är begreppet en kompetensmarkering snarare än en anställningsform.

Jubeldoktor är en person som har innehaft doktorsgraden i 50 år.

Källa: UHR, NE

Visa merVisa mindre

Stetoskopet användes

När den första pacemakern opererades in på 1950-talet var han där. Han minns också hur man brukade stoppa in slangar i kroppen när hjärtat skulle utredas.

– Sedan, på 60-talet, kom ultraljudet.

Docent Hans Dunér, Stures snart 95-årige kollega, fyller i från andra sidan bordet:

– Det var en väldigt omtumlande tid över huvud taget.

– Då hade man stetoskop, man var duktig på att höra saker. Numer hänger det runt halsen, som för att visa att man tillhör sjukvården.

Herrarna skrattar. Hörselorganet är ett återkommande tema i dag, även när de kommer in på politiker.

– De lyssnade på ett annat sätt förr. Ta Karolinska till exempel, det kunde man ha byggt billigare om man hade frågat en doktor tidigare, säger Hans.

Han var andreopponent vid Stures disputation 1962, en tid då den sortens tilldragelser kostade på sig att vara lite högtidliga.

– Man hade frack, det var stil. Nu kommer man väl dit i mjukisbyxor och med kepsen bak och fram, säger Hans.

Vad han tyckte om Stures prestation?

– Det minns jag inte. Men jag hoppas att jag var snäll.

– Jag fick bra betyg, konstaterar Sture.

Lunchpolare. "Det är enormt roligt att återupptäcka så mycket gemensamt, det är därför vi har börjat äta lunch här", säger Sture Bevegård, till höger i bild. Till vänster hans doktorskollega och gamle opponent Hans Dunér. Foto: Stefan Källstigen

Har vaccinerat sig

I dag kan både han och Hans stoltsera med titeln jubeldoktor.

Det har emellertid blivit allt glesare på jubileumsmiddagarna; Hans, som disputerade några år före Sture, får numer fira solokvist. Men ensam känner han sig inte.

– Visst träffar man nya människor och gläds åt det, säger han.

Sedan han blev vaccinerad har han bland annat passat på att besöka krogen KB på Smålandsgatan – och kunnat glädja sig åt sin nygamla bekantskap i form av Sture.

Även om vi har kunnat skönja några drag av nostalgi i deras medicinskhistoriska exposé, är Hans tydlig med att allt inte var bättre förr.

– Om vetenskapen fortfarande var som då, hade vi inte suttit här i dag.