Flera strängar på felan. Ninna Gudmundsson är violinist men på skivan spelar hon piano och sjunger, ackompanjerad av en stråkkvintett. Foto: Sacharias Källdén

Tid att flyga högt för Ninna Gudmundsson

Hennes fiol har hörts i Kristina från Duvemåla och Rhapsody in rock. Nu släpper Hökarängsbon Ninna Gudmundsson sin debutskiva som soloartist. "Pirrig förväntan", säger hon om känslan inför släppet.

  • Publicerad 12:36, 6 okt 2021

Det finns något ljust i tonen som jag tror kan behövas.

På nätet kan man läsa att Ninna Gudmundsson är visartist och hennes musik beskrivs som snällpop med klassiska influenser.

Men vad är egentligen snällpop?

– Det finns något mjukt och innerligt i både texter och klanger, förklarar Ninna Gudmundsson när vi träffar henne över en kopp te på K&B i Hökarängen, stadsdelen där hon bor sedan sju år.

Hon är utbildad violinist och har försörjt sig som på musiken i 30 år, som frilansande musiker och fiollärare.

Kristina från Duvemåla på Cirkus och Rhapsody in rock är kanske de mest kända sammanhang där hon har medverkat. Med den senare fick hon också uppträda i Royal Albert Hall i London.

Egna låtar började hon skriva en bit in på 00-talet. Hon har framträtt med dem på många olika scener – allt från lokala som Söderledskyrkan, Centrumkyrkan och Hökis visrum, till ett par konserter i Paris och Berlin.

– När jag skrev mina första låtar kände jag att det bara klickade. Det var som att jag hittade ett nytt rum, beskriver hon.

Varför har skivdebuten dröjt ända till nu?

– Jag tror att jag behövde bygga upp tilliten till låtarna och känna att jag verkligen hade dem i kroppen. Det handlar också om att bli van att uttrycka sig personligt med egna väldigt nära och ärliga texter. Att titta djupare i sig själv och våga öppna sin sårbarhet.

Skivan har titeln Katten i fönstret och innehåller fjorton låtar inspelade med Ninna Gudmundsson sjungande bakom pianot och med en stråkkvintett som kompband. Ninna Gudmundsson har skrivit alla texterna och komponerat och arrangerat all musik.

Titlar som Hopp, Lekande dans, Tid att flyga högt, Inom och Försoning skvallrar om hennes livsinställning och syfte med musiken.

– Texterna handlar mycket om kontakten med vårt inre. Det är så viktigt i vårt samhälle som är ganska stressigt och bullrigt. Jag önskar att mina sånger kan påminna om den här kontakten och hjälpa lyssnaren att landa i sig själv. Det finns något ljust i tonen som jag tror kan behövas.

Ett annat viktigt tema för henne handlar om att våga. Som hon gjort nu när hon gjort verklighet av sin skivdröm.

– Jag hoppas som bieffekt inspirera andra och kanske förmedla något genom att göra mitt drömprojekt, säger hon.

Skivan släpps den 12 oktober och releasefesten hålls samma dag i foajén på Moment teater i Gubbängen.

Hur känns det nu när det närmar sig?

– Pirrig förväntan. Det ska bli fantastiskt.

Releasefest i Gubbängen

Namn: Ninna Gudmundsson

Ålder: 56 år

Bor: Hökarängen

Yrke: Musiker. Spelar fiol och piano och sjunger. Jobbar även som fiollärare.

Aktuell: Med debutskivan Katten i fönstret som släpps 12 oktober med releasefest på Moment i Gubbängen

Dold talang: ”Jag tecknar en del”

Gillar bäst med Hökis: ”Avslappnad stämning. Vackra hus. Och alla butiker är unika, inga butikskedjor”.

Visa merVisa mindre