Finalister. Alexander Danneman Lodén, Agnes Lilja, Kevin Dianat, Leif Ghanam, Johannes Trost och Ludvig Eriksson med läraren Madeleine Silfverberg. Foto: Tove Skytt

Tibbles elever till final i skol-SM i juridik

Om en månad tävlar ett lag från Tibble gymnasium i finalen i juridik-SM. "Det är så stort och de har kämpat hårt", säger lagets coach och juridiklärare Madeleine Silfverberg.

  • Publicerad 14:52, 17 mar 2021

Skol-SM i juridik är en tävling för gymnasieelever som går andra och tredje året på ekonomi-juridiklinjen. I år tävlade 160 lag från hela Sverige genom att skriva en tentamen. Fyra av dem tog sig till "Grande finale", varav ett från Stockholm, nämligen laget Corpus Juris Civilis från klassen EKJ18A från Tibble gymnasium.

– Vi har lagt ned otroligt mycket tid, och blev därför oerhört lättade när beskedet om att vi gått vidare kom. Nu kommer vi lägga allt fokus på finalen och hoppas på att det räcker hela vägen. Detta hade dock aldrig varit möjligt utan vår fantastiska lärare Madeleine, säger Johannes Trost, en av de sex eleverna i laget.

Var tidigare advokat

Madeleine Silfverberg var tidigare advokat och undervisar i dag även på Stockholms universitet.

– Det är verkligen en svår tenta som är mer universitetsinriktad än gymnasieinriktad, säger hon.

Hon menar att tävlingen har fått hennes elever att tagga till under coronapandemin. Tentan behandlar flera områden inom juridiken som avtalsrätt, köp- och konsumenträtt, fastighetsrätt, familjerätt, processrätt och straffrätt.

– Det är så stort och verkligen roligt att laget har gått vidare. Mest för att de jobbat, slitit och kämpat hårt och också för att de är så duktiga. De är bara 18–19 år. Det här är ett minne för livet och en fin merit för eleverna.

Pluggade på nätterna

Eleverna förberedde sig inför tentan genom att plugga efter skoltid, på kvällar och nätter.

Den 16 april gör de upp om titeln svenska mästare i juridik. Då möter de övriga finalister på ett rättegångsspel på Stockholms universitet, inför publik. Rättegången spelas upp för en domare och vinnaren koras samma dag.