Thomas Persson tycker det är respektlöst att använda kyrkogårdar som picknickpark. Foto: Kollage

Thomas: Sluta ät picknick på gravarna

Fint väder och färre grönområden, då breder picknickfiltarna ut sig bland gravstenarna. Thomas Persson är riktigt irriterad, och Katarina kyrkas vaktmästare åkte nästan på stryk när han försökte lugna en högljudd.

  • Publicerad 17:38, 4 jun 2018

Med senaste tidens varma väder är det många som tar med lunchen ut, och med färre grönområden söker sig fler till kyrkogårdarnas grönska.

Något Thomas Persson tycker är respektlöst mot både döda och anhöriga. Han är uppvuxen på Söder, tycker kyrkogårdarna förvandlats till regelrätta picknickparker och är riktigt irriterad.

– På Katarina har det definitivt blivit värre. På 80-talet satt ingen och solade på kyrkogården, det var ett fredat område. Då var man i Vitabergsparken och hängde.

Han flög på mig direkt och försökte sparka ner mig

Bertil Nordgren

Solar vid gravstenarna

När Mitt i Södermalm tar ett varv runt Katarina kyrkogård är det ett tiotal som ligger och solar, äter och fikar vid gravstenarna. En mamma ligger och sover medan hennes barn leker under ett träd.

På kyrkotrappen sitter Bertil Nordgren och läser tidningen. Han är kyrkans vaktmästare och håller med Thomas.

– Jag tror väl inte de döda är speciellt rädda för att man är där, men det är respektlöst mot de anhöriga. Inte så kul att se nära och kära sättas ned i marken medan någon sitter bredvid och smackar i sig en pastasallad.

Bertil Nordgren blev nästan nedsparkad när han bad en man sluta gorma vid minneslunden. Foto: Wilhelm Jaresand

Blev nästan nedsparkad

Han får ofta säga till folk som ligger och myser lite väl nära någons sista viloplats. De flesta har bara inte tänkt sig för och flyttar sig snabbt, men för ett par somrar sedan åkte han nästan på stryk.

– Det var en person som gormade och skrek nere i minneslunden så jag gick dit för att be dem vara lite tystare men han flög på mig direkt och försökte sparka ner mig.

Bertil klarade sig från attacken utan skador och ringde polisen som fick fatt i mannen. Det har inte hänt igen, men inga åtgärder togs heller.

– Kyrkorådet har bestämt att det ska vara öppet för både levande och döda. Det är vad det är.

Oläslig skylt

Vid ingången till stigen genom kyrkogården sitter en skylt med lite förhållningsregler för besökarna. Att det är vad som står vet vi endast för att vaktmästaren berättade det, skylten är nämligen så smutsig att den knappt går att läsa.

Barnen som lekte under trädet har hoppat upp och jagar varandra. När de börjar skrika lite högre vaknar mamman till och säger:

– Shh! Skrik inte här, inte på kyrkogården.